Magische formule voor beurssucces
Aandelenmarkten vormen al decennialang een intrigerend werkterrein voor academici. In sommige gevallen levert een onderzoek een nieuw inzicht op, bijvoorbeeld als er uit een studie naar voren komt dat investeerders aan de hand van een specifieke factor de risico-rendementsverhouding kunnen verbeteren. In de financiële wereld wordt een dergelijke afwijking aangeduid als een anomalie. Een goed voorbeeld is de laagrisico-anomalie: aandelen met een relatief minder beweeglijk koersverloop laten op de lange termijn een hoger rendement zien dan het beursgemiddelde. Het aantal anomalieën neemt gestaag toe, want geregeld komen er onderzoeksresultaten naar buiten die uitwijzen dat beleggers met een bepaalde factor wel of juist niet het verschil kunnen maken.
Wetenschappers Xuemin Yan (University of Missouri) en Lingling Zheng (Renmin University) hebben een recente studie wel heel breed ingestoken. Door 240 boekhoudkundige maatstaven te combineren met 76 verschillende ratio’s komen ze tot een lijst van meer dan 18.000 factoren, aan de hand waarvan ze honderden Amerikaanse aandelen over een periode van vijftig jaar (1963 tot 2013) tegen het licht houden. Deze exercitie levert een enorm aantal signalen op, waarvan volgens Yan en Zheng een groot deel aan het toeval toegeschreven moet worden. Een deel van de factoren heeft echter wel degelijk een voorspellend karakter. In sommige gevallen komt dat niet als een verrassing, aangezien andere studies het voordeel al aan het licht hebben gebracht.
Het meest interessant zijn de anomalieën die nog niet bij beleggers op de radar stonden. Het gaat te ver om een uitvoerig overzicht te geven van alle relevante factoren. In plaats daarvan zoomen de wetenschappers in op de onderliggende trends die vaak onderdeel vormen van relatief onbekende factoren waarmee beleggers hun voordeel kunnen doen. Stijgende rentelasten en een toename in de kortetermijnschuld of de compensabele verliezen zijn belangrijke waarschuwingssignalen, terwijl hoge administratieve- en verkoopkosten juist een positief teken zijn. Dat laatste is waarschijnlijk een aanwijzing dat een onderneming al meer kosten maakt in anticipatie op een groeiende omzet.
Weinig aandacht
In sommige gevallen hebben de factoren in het onderzoek een impact van 6% tot 12% op het jaarrendement. Dat roept direct de vraag op waarom slimme handelaren daar nog niet op hebben ingespeeld. Volgens de wetenschappers heeft dat voor een deel te maken met beperkte arbitragemogelijkheden, bijvoorbeeld omdat het handelsvolume relatief laag ligt. Dit vermoeden wordt gesterkt doordat de effecten zich veel duidelijker manifesteren bij kleine aandelen die weinig tot geen aandacht krijgen van analisten en institutionele beleggers.
Het tweede deel van de verklaring van Yan en Zheng is dat hun onderzoek weinig aandacht krijgt, aangezien het voor beleggers al lastig genoeg is om hun weg te vinden in de stroom financiële rapportages met honderden boekhoudkundige variabelen die elk kwartaal door duizenden verschillende ondernemingen naar buiten worden gebracht. Voor wie bereid is om zijn horizon in dit opzicht te verbreden, is ‘Fundamental Analysis and the Cross-Section of Stock Returns: A Data-Mining Approach’ (Yan, Zheng – 2017) zeer interessante leeskost.
Lees ook: Een baan voor iedereen
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website