Column: mijn favoriete indicator
Wanneer de productie beter is dan verwacht, verkoopt het extra futures. Wanneer de productie tegenvalt, koopt de goudmijn goudfutures. De tweede partij zijn de speculanten. Zij verwachten dat de goudprijs gaat dalen of stijgen. Vervolgens verkopen of kopen zij futures. De derde partij zijn de marktmakers. Zij verdienen door het verschil tussen bied- en laatkoers. De speculanten zijn met stip het interessantste om naar te kijken.
Sinds de introductie van de beurshandel in 1604 zit de massa er op de belangrijkste momenten naast. Het jaar waarin de meeste Nederlandse beleggingsrekeningen werden geopend (2000) was bijvoorbeeld hetzelfde jaar waarin de AEX op 700 punten noteerde. De oorzaak is pure hebzucht. Wie naar de verschillende markten kijkt, ziet dat hebzucht vaak voorkomt. In het begin van 2017 waren er in de geschiedenis nog nooit zoveel long posities geopend in de oliemarkt. Vervolgens daalde olie met 20%.
Lees ook: Vergeten aandeel met kans op megadividend
In maart speculeerden meer speculanten dan ooit op een stijgende Amerikaanse tienjaarsrente. Het gevolg was een daling van de rente met 20% van 2,6 naar 2,1%. Op dit moment staat het aantal long posities in de euro net onder de all-time high van 2007. Dit betekent niet dat de top in het valutapaar EUR/USD op de huidige stand van 1,15 ligt. Het zou zo maar kunnen dat de volgende week speculanten nog enthousiaster zijn en de euro naar 1,16 of 1,17 brengen.
De kans op een grotere tegenbeweging neemt echter wel verder toe. Ik gebruik de posities van speculanten zelf nooit als indicator alleen. Er moet wel een fundamenteel verhaal achter zitten. Met olie was het verhaal dat de technologische vooruitgang sneller gaat dan gedacht. Met de Amerikaanse rente was het verhaal dat de inflatie lager zal zijn dan de consensus. Met de euro is het verhaal dat de eurocrisis nog niet is opgelost. Waarom raken anders banken als het Spaanse Banco Popular en het Italiaanse Banco Monte Dei Paschi Di Siena in financiële problemen tijdens de sterkste Europese economische groei in vijf jaar tijd?
Lees ook: Dit moet u weten over de AEX-halfjaarcijfers!
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.