Koper en olie hebben goede weken achter de rug
Het Chileense Codelco, de grootste koperproducent ter wereld, verwacht voor 2017 een klein deficit op de mondiale kopermarkt. Dit tekort zou volgend jaar en in 2019 verder uitdiepen. Koper profiteerde de voorbije weken van een zwakkere dollar en optimisme over een aantrekkende economie. Het metaal wordt ook wel als ‘Dr. Copper’ omschreven vanwege de voorspellende kwaliteiten wat economische groei betreft. De vraag naar koper wordt sterk bepaald door investeringen in infrastructuur. Ook de bouwsector, de transportindustrie en de consumentensector (witgoed) zijn sterke vraagcomponenten. Koper is dus een erg cyclisch metaal en het grootste risico voor de vraagzijde is dan ook dat de monetaire overheden hun stimuli gaan afbouwen. Of en in welke mate dit zal gebeuren, hangt af van de inflatie. In de Verenigde Staten is de opwaartse rentecyclus al gestart en ook in Europa zijn de eerste tekenen zichtbaar van een afbouw van de stimuli. Toch is van een restrictieve monetaire politiek nog lang geen sprake. De meeste grote Aziatische economieën, met voorop Japan en China, zitten nog volop in de stimulus-modus. De recente stijging van de kopervoorraden zorgde wel voor enige ongerustheid in de markt. De voorraden in de geregistreerde opslagplaatsen van de London Metal Exchange zijn sinds begin deze maand met bijna een vijfde toegenomen. Maar over de interpretatie van die voorraadcijfers bestaat flink wat onenigheid in de markt.
Ruwe olie heeft een erg goede week achter de rug met een klim van 5,2% en 4,7% voor respectievelijk West Texas Intermediate en Brent. De markt trok zich op aan enkele positieve signalen uit de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse voorraden zijn onder de psychologisch belangrijke grens van 500 miljoen vaten teruggevallen. Toch liggen de olievoorraden nog ruim boven het vijfjaarsgemiddelde. Tegelijkertijd zijn er ook tekenen dat de groei van de productie vertraagt. Het aantal operationele boorplatforms (765) klom weliswaar naar het hoogste peil sinds april 2015, maar de voorbije 4 weken kwamen er gemiddeld slechts 5 op weekbasis bij. Chinese raffinaderijen verwerkten in juni gemiddeld 11,21 miljoen vaten ruwe olie per dag. Enkel in december vorig jaar lag dit cijfer nog hoger. De klim is het gevolg van het verhogen van de invoerquota voor ruwe olie door de Chinese overheid. China produceerde in de eerste jaarhelft slechts 3,89 miljoen vaten ruwe olie per dag, 5,1% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, nam de invoer in het eerste semester met 13,8% op jaarbasis toe. Fundamenteel is er nog steeds een overaanbod op de globale oliemarkt en dit zal op korte termijn ook zo blijven. De mate waarin de OPEC-leden voldoen aan de opgelegde productiequota daalde in juni naar 78%. Dit is het laagste cijfer sinds de start van de productieafspraken in januari. Er is overigens geen sprake van het aan banden leggen van de output van Nigeria en Libië. Beide landen blijven dus vrijgesteld van de productiebeperkingen.
Lees ook: Nerveuze aanloop naar cijferseizoen
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website