Defensieve portefeuille: Microsoft en Acomo onder de loep
Op 20 juli presenteerde Microsoft de vierdekwartaalcijfers over het gebroken boekjaar. Beleggers waren enthousiast en duwden het aandeel van een van de grootste bedrijven op de wereld naar een nieuwe all-time high van $74,30. Sinds de opname van Microsoft op 9 november 2010 heeft het ons een rendement gegeven van $258,5%. Hoogtevrees hebben we niet. De fundamentele cijfers van Microsoft blijven goed. In de afgelopen 5 jaar is de gemiddelde verhoging van het dividend van Microsoft verhoogd met 15,0% per jaar. Op lange termijn volgt de aandelenkoers de dividendverhogingen; de enige voorwaarde is dat het houdbare verhogingen zijn. De pay-outratio, het verschil tussen de winst en het dividend, is na een lichte daling de afgelopen jaren 57%. Dit betekent dat Microsoft daadwerkelijk groeit en er ruimte is voor meer sterke dividendverhogingen. Op de balans staat $47 miljard meer vermogen dan schuld, dus Microsoft zal elke economische teruggang goed doorkomen. Wij blijven enthousiast.
Bij Acomo is de pay-out-ratio opgelopen tot 81%. Het fonds, dat sinds de opname in 2010 een rendement heeft gegeven van 252,3%, is op de watchlist geplaatst.
9 nov 2010 – 24 juli 2017 +28,8%
Trending Topics: Nog nooit zo’n rustig jaar
Van de indexen die de beweeglijkheid van de S&P500 meten is de VIX de bekendste. De VIX bestaat sinds 1990. Van de 25 laagste slotstanden zijn er 17 te vinden in de eerste 7 maanden van 2017. Dit is extreem. De beurzen bewegen dit jaar dus beduidend minder dan dat zij in de afgelopen 35 jaar hebben bewogen. Een van de oorzaken daarvoor is dat bedrijven steeds meer financial engineering toepassen. Dit is bijvoorbeeld het terugkopen van eigen aandelen via zakenbanken. Een zakenbank spreekt meestal af dat ze kopen tegen een koers die 3% lager ligt dan de koers van dat moment. Dit betekent dat elke grote daling wordt gestuit door grote kopers.