Zilver laat dieptepunt achter zich
De prijsevolutie tussen eind april en juli kan in hoge mate worden toegeschreven aan de hedge funds, die hun short posities (om in te spelen op een verdere prijsdaling) sinds april hebben verdrievoudigd. In de meest recente verslagperiode hadden de hedge funds voor het eerst in 2 jaar zelfs een netto shortpositie. Dit staat in contrast met de hoeveelheid zilver onder beheer van de ETF’s (trackers) die in het fysieke metaal investeren. Die is de voorbije weken opgelopen naar een nieuw recordniveau van 21211 ton, goed voor een tegenwaarde van ongeveer $11 miljard. In april was dit nog minder dan 20000 ton. De aankoop van zilver via ETF’s evolueert dus omgekeerd evenredig met de prijs. Een mogelijke verklaring is dat met name kleinere fondsen en private investeerders zilver kopen als portefeuillediversificatie. Daarbij hanteren zij een lange beleggingshorizon, in tegenstelling tot de speculatieve posities van de hedge funds.
In 2016 bedroeg de gemiddelde zilverprijs $17,08 per troy ounce. Uit een rondvraag van nieuwsagentschap Bloomberg vorige week bij analisten en handelaren blijkt dat de gemiddelde prijsprognose voor de komende 12 maanden $20 bedraagt. Dit impliceert een klim van ruim een vijfde tegenover het huidige prijsniveau. Een netto short positie doet de kansen op een prijsstijging toenemen omdat een groot deel van de marktpartijen aan één kant gepositioneerd is. Wijzigingen in het onderliggend fundamenteel plaatje kunnen het sentiment doen omkeren. Zo zijn de kansen op snelle renteverhogingen de voorbije weken opnieuw afgenomen, zowel in de Verenigde Staten als in Europa.
Enkele weken terug kregen de edelmetaalprijzen nog een tik toen ECB-voorzitter Mario Draghi hintte op een voorzichtige afbouw van de monetaire stimuli. Draghi gaf al aan dat de markt toen overreageerde en dat een verstrakking van het monetaire beleid in de eurozone nog helemaal niet aan de orde is. Dit werd bevestigd op de ECB-vergadering van vorige week donderdag, waar de rente ongewijzigd werd gelaten. Ook in Japan staat de neerwaartse bijstelling van de inflatieverwachtingen garant voor een voortzetting van het extreem soepele monetaire beleid door de Bank of Japan. Omdat de inflatie beperkt blijft en de rentevoeten niet of slechts in geringe mate stijgen, blijft de reële rente erg laag (Verenigde Staten) of zelfs negatief (eurozone en Japan).Dit is positief voor edelmetalen als zilver.
Zilver is relatief gezien ook goedkoop tegenover de andere edelmetalen. Dit uit zich onder meer in een goud/zilver ratio die is gestegen van 68 in april naar 76 nu. Eerder deze maand noteerde de prijsverhouding van beide edelmetalen zelfs nog hoger. Het historische gemiddelde van de voorbije 4 decennia bedraagt 56.
Lees ook: Het tegenovergestelde van de consensus
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website