Olie weer boven $50
De focus verschoof van de aanbod- naar de vraagzijde, met een onverwacht grote afname van de voorraden ruwe olie en loodvrije benzine in de Verenigde Staten. In de meest recente verslagweek lag de voorraaddaling bij ruwe olie met 7,2 miljoen vaten flink boven de verwachte 2,6 miljoen vaten. De Amerikaanse raffinaderijen draaien op volle toeren door een hoge vraag naar loodvrije benzine en diesel. Deze evolutie is deels seizoensgebonden, maar omdat de raffinagemarges op dit moment erg hoog liggen, is de activiteit nog hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij komt dat ook de Amerikaanse uitvoer van olie en gerelateerde producten sterk is toegenomen.
Aan de aanbodzijde neemt het aantal operationele boorplatforms nog steeds toen. In juli kwamen er 10 bij, en het totaal is nu 766. Het was wel de kleinste stijging sinds mei vorig jaar. Saoedi-Arabië, de grootste exporteur van ruwe olie, beloofde om de productie en de uitvoer in augustus te verminderen. De consensusverwachting gaat uit van een uitvoer van nog 6,6 miljoen vaten ruwe olie per dag tegenover 7,3 miljoen vaten per dag in dezelfde maand vorig jaar. Ook Irak, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten zullen in augustus minder ruwe olie exporteren.
Dit is niet alleen ingegeven door een bezorgdheid over het onevenwicht tussen vraag en aanbod. In het Midden-Oosten ligt de lokale vraag in deze periode van het jaar ook een stuk hoger. De olieprijs werd verder nog ondersteund door de mogelijke sancties van de Verenigde Staten tegen Venezuela. Ook de onverwacht goede kwartaalcijfers van onder meer Shell, BP, Chevron, Total en Statoil droegen bij aan het positieve sentiment.
In China ligt de steenkoolprijs momenteel 38% hoger dan een jaar geleden. Dit is het gevolg van een lagere productie, gecombineerd met een hogere vraag naar steenkool voor de productie van elektriciteit. China heeft zich geëngageerd om de steenkoolproductie dit jaar met 150 miljoen ton te verminderen. In de eerste jaarhelft werd daarvan al meer dan de helft gerealiseerd. Analisten verwachten dat de stijging van de steenkoolprijs niet duurzaam is, omdat de prijs van andere fossiele brandstoffen laag is. Bovendien is de grotere vraag seizoensgebonden en dus tijdelijk. Ook de Verenigde Staten profiteren mee. De VS voerden tussen januari en mei 60% meer steenkool uit naar Azië en Europa dan in dezelfde periode vorig jaar. Niettemin ligt het exportcijfer lager dan in de periode 2011 tot 2015. Steenkool kreeg een boost in de VS toen president Trump zich terugtrok uit het klimaatakkoord van Parijs.
Lees ook: Veel S&P500-bedrijven verrassen positief
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website