Winstmarge Linde blijft op peil
Stagnatie
Hoewel Linde aan de verwachtingen voldeed, wijst het onderliggende beeld nog altijd op stagnatie bij de industriële gassen. Deze divisie is goed voor bijna 90% van de concernomzet en realiseerde een vergelijkbare omzetgroei van slechts 0,3%. Daarbij is gecorrigeerd voor de hogere aardgasprijzen, die het concern doorberekent aan de klanten. In Europa en vooral Azië stijgt de vraag dankzij de aantrekkende industriële productie, maar in Noord-Amerika heeft Linde te kampen met sterke prijsconcurrentie en in Zuid-Amerika zit de economie tegen.
Om concurrerend te blijven heeft Linde het mes gezet in de kosten. Daardoor steeg de winstmarge bij de gassendivisie op vergelijkbare basis met 30 basispunten naar 28,9%. Bij de veel kleinere engineeringdivisie, die grote gasfabrieken bouwt, bleef de marge zoals verwacht vrijwel stabiel op circa 8%.
Het management herhaalt de outlook voor geheel het jaar: een omzetgroei van -3 tot +3% en een operationele winsttoename van 0-7% tegen constante wisselkoersen. De geplande fusie met het Amerikaanse Praxair ligt op koers en zal naar verwachting in de tweede helft van 2018 afgerond worden. Aandeelhouders van Linde krijgen voor elk aandeel 1,54 aandelen in de nieuwe combinatie en mogen in september een omruilbod verwachten. Door de krachtenbundeling ontstaat een mondiale marktleider in industriële gassen, met een omzet van circa €27 mrd en 80.000 werknemers. De synergievoordelen lopen binnen drie jaar na afronding van de fusie naar verwachting op tot circa €1,1 mrd per jaar. Dat kan tot een sterke winstgroei leiden, zeker als de marktomstandigheden verbeteren. Bij een k/w van 21,4 vinden wij Linde echter correct gewaardeerd en blijft het houdadvies van kracht.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.