Column: te bizar voor woorden
De Japanse overheid zit ook niet stil. Die heeft de afgelopen vijf jaar een begrotingstekort aangehouden van gemiddeld 6,1%. De overheidsschuld is inmiddels opgelopen tot 250% van de omvang van de economie. De website Nationaldebtclocks.org drukt de schuld van een land in Amerikaanse dollarbiljetten van $1 uit en vertelt wat daarmee te doen valt. Een ketting van de Japanse schuld in dollarbiljetten is zo lang dat er 35.415 rondjes mogelijk zijn om de aarde. Een stapel van de biljetten is 2,58 keer hoger dan de afstand tot de maan!
Al dit geld stimuleert de Japanse economie. Het is niet voor niets dat de industriële productie in Japan met 5,5% op jaarbasis groeit en de omvang van de economie met 4,0%. De megaschuld gaat een keer de yen kapot maken, met als gevolg hoge inflatiepercentages, die de schuld laten smelten als sneeuw voor de zon. Beleggers weten dit en zij lenen in Japanse yen om het in de rest van de wereld te investeren. Dit zorgt voor dubbele kansen. Er is kans op winst door de investeringen en er is kans op winst wanneer er minder aflossing is. Zo stimuleert de Japanse centrale bank ook de rest van de wereld. Het gevolg is dat als beleggers schrikken, de yen door het dak gaat. Ze verkopen dan posities in de rest van de wereld en lossen de schuld in yen af.
Zo kan het gebeuren dat de Amerikaanse president Trump dreigementen uit aan Noord-Korea, met als gevolg dat een land dat binnen bereik ligt van een Noord-Koreaanse raket een valuta heeft die sterk oploopt. Ik ben ervan overtuigd dat ze over 50 jaar denken: wat ging er in vredesnaam om in de hoofden van de mensen bij de centrale bank van Japan.
Lees ook: Industrie China en eurozone koelt af
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.