ETF-portefeuille: afscheid van Agriculture
De ETF-portefeuille is de afgelopen dagen door de daling van de aandelenmarkten iets in waarde gedaald. Ook het verder oplopen van de EUR/USD-koers hielp niet mee.
De daling van de aandelenmarkten heeft ervoor gezorgd dat de portefeuille in waarde is gedaald. De grootste verliezer is de ETFS Agriculture ETF (ISIN code: GB00B15KYH63), die op een totaal verlies van 17,9% staat. In deze ETF zitten agrarische producten zoals mais, sojabonen en tarwe. De prijzen van deze grondstoffen zijn de laatste maanden flink gezakt, wat uiteraard de oorzaak is van de daling van de ETF. De belangrijkste oorzaak van de daling van de landbouwgewasprijzen is dat de oogsten waarschijnlijk goed zullen uitpakken. Dit betekent dat het aanbod groot zal zijn, waardoor de prijzen laag liggen. De huidige marktomstandigheden zullen nog wel enige tijd aanhouden. Verder werkt de koers van de Amerikaanse dollar ook niet mee. Die heeft dit jaar voor een verlies van rond de 10% gezorgd bij de ETFS Agriculture ETF. Beide factoren (gewasprijzen en de dollar) kunnen natuurlijk ten gunste keren, maar op dit moment hebben we daar geen aanwijzingen voor. Daarnaast is het nooit de bedoeling geweest om de ETFS Agriculture ETF voor de lange termijn in de portefeuille op te nemen. We nemen daarom per direct afscheid van deze ETF.
Er blijft nog maar één grondstofpositie over in de portefeuille, de iShares Silver Trust. Deze staat ook op een verlies, dankzij de dollar. Maar omdat we zilver wel voor de lange termijn in de portefeuille hebben opgenomen, houden we die aan. Ook bij de andere ETF’s ondernemen we vooralsnog geen actie.
Trending topics
Trending Topics
De prijzen van industriële metalen zoals koper en aluminium zijn de afgelopen paar maanden fors gestegen. De London Metal Exchange Index staat 13,7% hoger dan twee maanden geleden. Een reden voor de prijsstijging is de daling van de Amerikaanse dollar. Er is traditioneel een negatieve relatie tussen de dollar en grondstofprijzen; een lage dollar betekent hoge grondstofprijzen. Maar beleggers zijn ook positief over de situatie in China, de grootste importeur van veel verschillende metalen. In China wordt er nog steeds veel geïnvesteerd in infrastructurele projecten, waar allerlei grondstoffen voor nodig zijn. Helaas hebben we behalve zilver geen metalen in de ETF-portefeuille. En de markt voor edelmetaal is heel anders dan voor industriële metalen.