Goudprijs even door de $1300-grens
Het jaar is voor bijna twee derden voorbij en goud noteert uitgedrukt in dollars nu bijna 12% hoger dan bij de start van 2017. In euro’s is het een ander verhaal omdat de dollar bijna even hard daalde tegenover de euro als de goudprijs in dollars steeg. Daardoor noteert goud in euro’s sinds begin dit jaar zo goed als ongewijzigd. Begin vorige maand was de prijs van een troy ounce goud teruggevallen naar het laagste peil sinds maart. De markt focuste op een geleidelijke toename van de rente. Intussen is duidelijk dat het zo’n vaart niet zal lopen met de monetaire verstrakking.
Later deze week vindt in het Amerikaanse Jackson Hole een druk bijgewoonde jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers plaats waarop ook Janet Yellen zal speechen. Goud heeft echter maar weinig te vrezen van een hogere inflatie. Er zijn namelijk verschillende indicaties dat deze voorlopig laag zal blijven, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Ondanks de record lage werkloosheid is er geen opwaartse loondruk. De stijging van de consumentenprijzen lag in de Verenigde Staten vorige maand onder de verwachtingen en de producentenprijzen daalden zelfs. Een nieuwe renteverhoging in september werd al onwaarschijnlijk geacht maar nu is het ook lang niet zeker dat die er in december wel zal komen. Het is met andere woorden niet uitgesloten dat de Federal Reserve het voor 2017 houdt bij slechts twee renteverhogingen. Ook de Europese Centrale Bank lijkt geen haast te hebben met de afbouw van de monetaire stimuli. Een renteverhoging of een afbouw van de balans staan nog niet op de agenda. Omdat de inflatie beperkt blijft en de rentevoeten niet of slechts in geringe mate stijgen, is de reële rente erg laag (VS) of zelfs negatief (eurozone en Japan).
Ook de toename van de geopolitieke spanningen speelde een rol in de opleving van de goudprijs. De oorlogsretoriek tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is intussen wat afgezwakt maar kan op elk moment weer opflakkeren. De gezamenlijke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea kunnen daarvoor een aanleiding zijn.
Om nog even bij de edelmetalen te blijven: een troy ounce palladium werd vorige week 3,6% duurder. Dit brengt de prijsstijging sinds begin dit jaar op 35%. Met een prijs van $936 noteert palladium op het hoogste niveau sinds februari 2001. Na vijf opeenvolgende jaren met een aanbodtekort wordt voor 2017 opnieuw een deficit verwacht, dat zal oplopen naar meer dan 1 miljoen troy ounce. Het Russische Norilsk Nickel, de grootste palladiumprocent, rekent voor 2017 op een wereldwijd palladiumverbruik van 10,8 miljoen troy ounce. Dit zou een nieuw record zijn. Palladium profiteert vooral van een sneller dan verwachte omschakeling van diesel- naar benzinemotoren. Naast fundamentele redenen is de prijsstijging deels ook speculatief gedreven. Dit wordt geïllustreerd door de toename van het aantal uitstaande long termijncontracten tijdens de voorbije maanden.
Lees ook: Opkomende markten onttrekken zich aan negatief sentiment
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website