Commentaar: Beleggen voor de (heel) lange termijn
Sinds 1990 stort Noorwegen het surplus van de nationale olie-inkomsten in dit fonds. De bedoeling is dat met dit fonds Noorwegen nog zeer lang kan profiteren van de olierijkdom, tot ver na de decennia dat de olie opgepompt wordt. De grootte van dit fonds is inmiddels opgelopen tot maar liefst $970 mrd. Ter vergelijking: het Nederlandse pensioenfonds ABP is ongeveer half zo groot, met $459 mrd op 30 juni. Het Noorse fonds opereert niet onafhankelijk, maar wordt (in theorie) democratisch bestuurd. De overheid heeft zeggenschap over het beheer van de enorme hoeveelheid geld.
Als gevolg van de forse prijsdaling van olie heeft de Noorse overheid in 2016 voor het eerst gebruikgemaakt van deze ‘nationale pinautomaat’ om de overheidsbegroting rond te krijgen. Om het negatieve effect van deze geldopname te verminderen is het de bedoeling dat het fonds meer risico gaat nemen, en daardoor een hoger rendement gaat halen. Het percentage dat het fonds in aandelen belegt moet van 60 naar 70%. Dat komt dus neer op bijna $100 mrd aan aandelen die bijgekocht moeten worden. De waarde van alle aandelen wereldwijd is $78,4 bln, en het Noorse fonds koopt dus voor ‘maar’ 0,1% van dit totaal bij. Maar een extra vraag naar aandelen van deze omvang zal zeker enig effect hebben. Bedenk dat veel aandelen jarenlang in dezelfde handen blijven. De actuele koersen worden bepaald door de aandelen die daadwerkelijk verhandeld worden, en dat aantal is altijd veel kleiner dan het totaal. Inmiddels is het fonds halverwege de aandeleninkoop: 65,1% zit nu in aandelen, nog zo’n vijf procentpunten te gaan.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.