Column: Jackson Hole was een non-event
Dat schept automatisch de gedachte dat ze er ooit een einde aan zullen maken. Zij die van mening zijn dat de bankiers te ver zijn gegaan, verwachten uiteraard dat zij spoedig zullen aankondigen dat het verminderen van het opkopen van obligaties in de markt verder wordt doorgezet.
In het Amerikaanse Jackson Hole hielden onlangs zowel Fed-president Janet Yellen als haar ECB-collega Mario Draghi een toespraak. Gehoopt werd dat zij over het afbouwen van de monetaire financiering zouden spreken. Dat ze dit niet deden was volkomen logisch: aan een beleidswijziging hoort een vergadering bij de eigen centrale bank vooraf te gaan. Jackson Hole werd dus het door ons verwachte non-event.
Om te beoordelen hoe snel het afbouwen zal plaatsvinden, kan het beste gekeken worden naar de doelstellingen van de centrale bankiers. Die verschillen van elkaar. Laat ik me hier beperken tot Mario Draghi.
De ECB kijkt strikt genomen alleen naar de inflatie. Die moet stijgen van 1,3% nu naar 2% in de nabije toekomst. De onvrede over het beleid van Draghi c.s. is vooral in Duitsland groot. Hij is onder andere gestoeld op het argument dat de economie niet hard genoeg zou groeien. Economische groei is echter geen doelstelling van de ECB. Ook zou het opkoopprogramma stagneren omdat door opdrogende markten de evenredigheid van de aankopen in gevaar zou komen. De ECB koopt namelijk obligaties naar evenredigheid van de deelneming van landen in de ECB. Niet geheel toevallig zou juist Italië nog voldoende schuldpapier voor de ECB ter beschikking hebben, en zo wordt voortzetting van het opkoopprogramma vilein verklaard tot verkapte steun aan Italië door de Italiaan Draghi. Evenredigheid hoeft echter niet elke maand te gelden. Deze mag ook over langere termijn worden gerealiseerd, rekening houdend met aflopende en dus afgeloste obligaties.
Een laatste punt van de ECB-critici is dat de huidige inflatie acceptabel is. De steeds duurder wordende euro (tegenover andere valuta) maakt de huidige importen echter goedkoper, waardoor de inflatie weer daalt. Het lijkt er dus op dat de voorstanders van afbouwen nog enig geduld moeten hebben.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.