Column: Een nieuw aantrekkelijk dividendaandeel
Vandaag ga ik op de schouders van het Noorse staatsfonds staan om te kijken welke aantrekkelijke aandelen ik zie. Het is een bewonderenswaardig instituut. De Noorse regering geeft de kapitalen die Noorwegen verdient met de oliehandel niet uit, maar bewaart ze voor toekomstige generaties. Het fonds bevat inmiddels het bizarre bedrag van €830 mrd.
Aandelenonderzoek doen via het Noorse staatsfonds is eenvoudig. Informatie in het Engels (!) over de 8986 verschillende aandelenposities is allemaal te vinden op de website nbim.no. Mijn zoektocht start met het downloaden van een excelsheet met alle aandelenposities. Die sorteer ik op beurswaarde. Vervolgens vul ik dit bestand aan met de grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld.
De volgende stap is dat ik zoek ga naar de grootste afwijking in de top-10 van het Noorse Staatsfonds. Drie fondsen vallen op: Novartis, Roche en BlackRock. Deze bedrijven staan respectievelijk op plaats 27, 29 en 153 van de ranglijst van grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld. Dat Roche en Novartis fantastische aandelen zijn is bekend. Niet voor niets zitten deze farmaceuten in de dividend- en defensieve portefeuille van Beleggers Belangen. De positie van BlackRock is opvallend. Het aandeel stond niet op mijn radar en verdient daarom onderzoek. De grootste vermogensbeheerder ter wereld heeft de afgelopen vijf jaar het dividend met gemiddeld 10,75% per jaar weten te verhogen. Op lange termijn lopen de koersen van dividendaandelen procentueel net zo ver op als de dividendverhogingen. Het rendement van het dividend plus het rendement van het opnieuw investeren van het dividend komt hier nog eens bovenop, en dit rendement is ook nog eens houdbaar. De payout-ratio, de verhouding tussen het dividend en de winst, schommelde de laatste jaren tussen de 40 en 50%. De balans van BlackRock is ijzersterk, waardoor het bedrijf elke crisis goed doorkomt. Dat bewijst ook de mondiale financiële crisis van 2008: het dividend steeg van $0,67 in 2007 naar $0,78 in 2008 en $1,00 in 2009.
Dit is op zich niet bijzonder: het dividend van Unilever steeg in dezelfde periode ook sterk. De koers van BlackRock halveerde in de financiële crisis, net als Unilever, maar zolang het dividend maar elk jaar blijft stijgen is het een kwestie van tijd voordat al het verlies ruimschoots is goedgemaakt.
Lees ook: De aandelentop voor 2017 is al gezet
Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor dit aandeel? U kunt u als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website