Educatie: hoe ga ik om met koersdalingen?
Voor voorbeelden van onverwacht stevige koersdalingen hoeven we niet ver terug te gaan. We zien ze bij fondsen als AND en TKH.
Kaartenmaker AND zag de omzet in het eerste halfjaar vrijwel volledig verdampen en raakte in de rode cijfers. Het bedrijf is afhankelijk van een klein aantal klanten en daar ging het mis. Wij hanteerden een speculatief koopadvies voor het fonds, maar gezien de slechte resultaten en onzekere toekomstverwachtingen wijzigden we dit advies in ‘verkopen’. Het aandeel maakte een smak van circa 17% en is sindsdien alleen maar verder gedaald.
TKH verraste in negatieve zin door hoge eenmalige kosten voor verdere groei. Het bedrijf had daar niet goed over gecommuniceerd waardoor de prognose van een min of meer vlakke winstontwikkeling voor dit jaar tegenviel. De koers daalde met wel 12%, maar door de nadruk van de topman op het incidentele karakter van de kosten en de verbeterde uitgangspositie door investeringen voor groei is het koersverlies alweer grotendeels weggewerkt. Wij verlaagden ons advies voor TKH van ‘kopen’ naar ‘houden’.
Zoals AND en TKH zijn er nog vele voorbeelden te noemen. Beleggen is en blijft vaak een lastige aangelegenheid, waarbij pas achteraf blijkt of u de juiste beslissing heeft genomen. Wel kunnen we enkele vuistregels geven waar u op kunt terugvallen bij onvoorziene snelle koersdalingen op de beurs.
Vuistregel 1: verkoop nooit in paniek
Neem de tijd om zelf de cijfers of andere aanleiding voor de koersval te beoordelen. Beleggers hebben meestal een erg korte horizon, en hebben daarom weinig oog voor de kansen van een bedrijf op de lange termijn. Blijven deze perspectieven goed, en is de tegenvaller van tijdelijke aard dan, is het veelal niet verstandig mee te gaan in de verkoopgolf. Het kan dan zelfs interessant zijn van de dip gebruik te maken door wat stukken bij te kopen. Houd hierbij wel altijd de relatieve weging van het fonds in uw portefeuille in de gaten. Na de eerste schokreactie zullen beleggers het nieuws wikken en wegen. Vaak wordt er door een toelichting van de topman meer duidelijk en komen analistenreacties los. Het is zeker zaak dit alles goed bij te houden. Blijft het nieuws zwak en de vooruitzichten onzeker, dan is het waarschijnlijk dat de koers in de dagen erna verder zal blijven dalen; we zagen dat onlangs bij Gemalto. Het kan dan verstandig zijn alsnog te verkopen.
Vuistregel 2: kijk naar de waardering
Koersdalingen gaan in de regel harder bij hooggespannen verwachtingen die op een of andere manier door het bedrijf niet worden ingelost. Winstnemingen liggen dan al snel op de loer. Zelfs verkopen met wat minder winst is gemakkelijker dan verlies nemen.
Beoordelen of een aandeel hoog of laag gewaardeerd wordt, oftewel hoge of lage verwachtingen kent, is een hachelijke zaak, zeker na een tegenvaller. Kijk vooral naar de consensusverwachting van analisten en naar de relatieve waardering van het aandeel vergeleken met sectorgenoten en de eigen historie van het bedrijf. Bij TKH was wel duidelijk dat de markt dit jaar rekende op winstgroei. Dit momentum blijkt nu vooral te zijn doorgeschoven naar 2018. Een jaar van stagnatie of kleine terugval is overkomelijk, ook bij een hoge waardering, mits de groeikansen onaangetast zijn of zelfs zijn verbeterd. ‘Buy the dip’ zou hier hebben gewerkt, maar had gezien de hoge verwachtingen zeker ook risico’s met zich meegebracht. Verkopen in de val was de slechtste optie. Blijven zitten, zoals wij adviseerden, heeft goed uitgepakt.
Vuistregel 3: wees behendig
Succesvol beleggen impliceert dat de kansen en risico’s in de hand worden gehouden. Door een gedegen spreiding te hanteren en niet (te veel) te beleggen met geleend geld, stelt u zichzelf in staat om stevige koersdalingen op te vangen en kunt u eventueel de rit uitzitten. Gedwongen verkopen door een benarde positie en/of eventueel een ‘margin call’ van de bank kan beter vermeden worden. Niet schieten op alles wat beweegt is zeker een goed uitgangspunt op de beurs. De echt grote koerswinsten worden uiteindelijk toch behaald door beleggers met een langere horizon. Wie telkens maar achter de markt aanloopt maakt niet alleen veel transactiekosten, maar stelt zijn portefeuille ook bloot aan een verhoogde foutgevoeligheid.
Door uw geld te investeren in degelijke bedrijven met een goed management en een sterke balans is het niet nodig na een wat zwak kwartaal direct uw stukken van de hand te doen. Maar voor wie wel verkoopt, is deels winstnemen vaak een betere optie dan gelijk ineens alles wegdoen. Natuurlijk mag er in de portefeuille ruimte zijn voor wat speculatievere beleggingen, maar dit soort posities mag nooit te groot zijn. Speculatievere beleggingen kennen nu eenmaal ook grotere uitslagen, en tegenslagen moeten ingecalculeerd worden.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.