Barclays enthousiast over oliesector
De grote olieconcerns kunnen prima leven met een olieprijs van zo’n $50 per vat. Over de afgelopen vier jaar is de olieprijs met maar liefst $100 per vat gedaald, maar de olieconcerns hebben niet stil gezeten. Door verlagingen van investeringsuitgaven, kostenbesparingen en lagere belastingen is de Europese oliesector in staat bij een olieprijs van $50 per vat zowel de investeringsuitgaven op niveau te houden als een dividend in contanten uit te keren.
Kostenbesparingen
De olieconcerns hebben tijdens de daling van de olieprijs de kosten al met 30% verlaagd. Barclays ziet mogelijkheden tot verdere besparingen door digitalisering. Beleggers zijn echter sceptisch over de vooruitgang van de oliebedrijven. Het dividendrendement van de sector ten opzichte van het marktgemiddelde ligt op het hoogste niveau van de afgelopen dertig jaar, zo berekende Barclays. De broker wijt dat aan een gebrek aan vertrouwen van beleggers in een herstel van de olieprijs. Ook wekt het stockdividend – dat in aandelen in plaats van contanten wordt uitgekeerd – bij beleggers de indruk dat het dividend van de oliesector op termijn niet houdbaar is.
Barclays verwacht dat een vat Brent-olie in 2018 gemiddeld zo’n $52 zal kosten. De broker geeft daarmee naar eigen zeggen een redelijk voorzichtige prognose. Dat komt omdat Barclays verwacht dat er nog voldoende Amerikaanse schalieolie op de markt komt, hetgeen een drukkend effect op de olieprijs heeft. Ook meent de broker dat de OPEC niet altijd even goed in staat zal zijn om de afgesproken productiebeperkingen te handhaven.
Houdbaar dividend
Over de houdbaarheid van het dividend maakt Barclays zich geen enkele zorg. Sterker nog, de broker verwacht dat verschillende grote Europese olieconcerns op korte termijn hun dividendbeleid wijzigen. Het Noorse Statoil stopt in het derde kwartaal met het verwaterende stockdividend. Royal Dutch Shell zal op de beleggersdag eind november nieuws over het dividendbeleid aankondigen, verwacht de broker, en ook zal Shell mogelijk de inkoop bekend maken van eigen aandelen ter waarde van $25-30 mrd.
BP zal zijn aandeelhouders de keuze voor een stockdividend blijven bieden, meent Barclays, maar zal de verwatering waarschijnlijk compenseren door inkoop van eigen aandelen. De broker verwacht eind oktober nieuws over het dividendbeleid, bij publicatie van de derdekwartaalcijfers. Barclays is dan ook positief over de Europese oliesector en ziet het meeste opwaarts potentieel voor BP en Shell. Total en Repsol krijgen een houdadvies.