Dividendportefeuille doet stapje terug
Bij de slotkoersen van vrijdag was de dividendportefeuille nog net goed voor een dubbelcijferig rendement in 2017 met +10,2%. Over een breed front werd ingeleverd, wat natuurlijk helemaal niet zo gek is gezien de forse koersstijgingen in de voorbije maanden en eigenlijk al jaren. Correcties komen er altijd wel een keer en het is zaak om daar, als belegger voor de lange termijn, van te profiteren.
Door middel van herbeleggen wordt automatisch geprofiteerd van lagere beurskoersen en dat staat natuurlijk centraal bij de dividendportefeuille. Ook deze week draait de dividendmachine weer op volle toeren met zes aandelen die ex-dividend gaan. Morgen (dinsdag) is dat DowDupont, gevolgd door Microsoft en Simon Property op woensdag en Chevron en United Technologies op donderdag.
Ook Marriott, Johnson&Johnson, CSX en Kellogg zullen in november nog ex-dividend noteren, begin december gevolgd door AkzoNobel, dat op 4 december ex-dividend noteert voor het speciale dividend van €4 per aandeel. Ook de Europese aandelen Coloplast en LVMH gaan dit jaar nog ex-dividend.
Out- en underperformers
De grote uitblinkers op weekbasis waren Simon Property (+5,6%), Coloplast (+5,4%), Kellogg (+4,4%), General Mills (+3,8%) en CoreSite Realty (+3,5%). Coloplast herstelde na de overdreven koersdaling in de voorliggende week, terwijl Kellogg en General Mills zonder aanwijsbare reden herstelden en inmiddels weer ruim boven de dieptepunten van eerder dit jaar noteren. Simon Property wist als marktleider mee te liften op overnamenieuws binnen de sector. Kellogg sloot vrijdag 3% hoger en ook General Mills profiteerde mee met een plus van bijna 2,5%.
In negatieve zin stonden vooral Europese aandelen centraal, met koersverliezen van 4 tot 6% voor Bayer, Assa Abloy, LVMH en Sodexo. Hier betrof het deels winstnemingen en deels bedrijfsspecifiek nieuws. Zo kreeg Bayer een adviesverlaging naar ‘underweight’ door Barclays, dat meent dat het aandeel met een korting ten opzichte van concurrenten zou moeten noteren gezien de flinke schuldenlast in verband met de nog altijd lopende overname van Monsanto. Ook werd bekend dat de Europese Commissie nu 5 maart in plaats van 22 januari aanhoudt als deadline om te beslissen over de megaovername.
Het aantal aandelen dat nabij een hoogste koers ooit noteert is nog steeds zeer groot binnen de dividendportefeuille. Ook één van de laatste aankopen, Thermador, tikte vorige week een nieuwe alltime high van €105,90 aan. Andere opvallende Europese namen die nabij nieuwe hoogtepunten noteren zijn onder meer Diageo en Nestlé.
Spreiding, spreiding, spreiding
Minder goed vergaat het de Britse aandelen Whitbread en Reckitt-Benckiser, die juist dichtbij hun laagste jaarkoersen staan. Allicht ten overvloede wijs ik graag nog eens op het belang van een goede spreiding, waarbij zowel winnaars als verliezers gekocht worden en er goed gekeken wordt naar de weging per individueel aandeel. Hoe slechter een aandeel presteert, hoe minder belangrijk deze positie voor het totaalrendement, aangezien de weging steeds verder terugloopt. Andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde; hoe beter een aandeel presteert, hoe belangrijker deze positie wordt voor het totaalrendement. Daarom is het zaak om zeker niet in de eerste plaats naar de slechtste aandelen te kijken bij het opbouwen van een dividendportefeuille!
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.