Acht toekomstige Dividend Aristocrats
Amerikaanse aandelen vormen met een weging van ruim 50% al jarenlang de kern van de dividendportefeuille van Beleggers Belangen. Daar is een goede reden voor, aangezien het dividend in de Verenigde Staten meer dan waar dan ook ter wereld heilig is, wat zich in de praktijk vertaalt in een enorm aanbod van beursgenoteerde bedrijven die jaar in jaar uit hun dividend verhogen. Het creëren van aandeelhouderswaarde staat voorop met daarbij vaak een centrale rol voor het dividend, dat anders dan in bijvoorbeeld Europa vaak ook expliciet wordt aangestipt in het jaarverslag. Bij veel ceo’s heeft het dividend dan ook de hoogste prioriteit. Zo was het in augustus nog topman Carlos Rodriguez van Dividend Aristocrat Automatic Data Processing (ADP) die buitengewoon fel uithaalde naar de activistische belegger Bill Ackman en daarbij ook het dividend opvoerde ter verdediging (‘For 42 years, the company has increased its dividend, if Bill Ackman leaves us alone, we intend to get to 50.’). ADP verhoogde het dividend vorige week voor het 43ste jaar op rij (+10%) en aandeelhouders ADP stemden massaal tegen Ackman, die (opnieuw) een gevoelige nederlaag leed.
Veel bekende Amerikaanse bedrijven keren al ruim honderd jaar op een rij onafgebroken een dividend uit. Ook is er de S&P500 Dividend Aristocrats Index, die bestaat uit aandelen die het dividend al minimaal 25 jaar op rij verhoogd hebben. Overigens is er ook een Europese variant van de Dividend Aristocrats Index, alleen zijn de eisen voor opname veel minder streng (zie kader rechts), simpelweg omdat er in Europa bijna geen aandelen zijn die het dividend langer dan 25 jaar op rij verhoogd hebben.
Acht dividendtoppers
Hoe anders is dat in de Verenigde Staten, waar meer dan honderd aandelen genoteerd staan die al minimaal 25 jaar op rij hun dividend verhogen. Ook zijn er veel aandelen die op termijn kunnen uitgroeien tot een volwaardige Dividend Aristocrat. We selecteren acht minder bekende Amerikaanse dividendtoppers voor de lange termijn.
Tip 1
Albemarle (Ticker: ALB)
Het qua activiteiten breed gespreide speciaalchemiebedrijf Albemarle Corporation doet het dit jaar uitstekend op de beurs met een koerswinst van bijna 68%. Albemarle levert onder meer oplossingen voor raffinage, broomspecialiteiten en geavanceerde materialen, waaronder lithium. De opkomst van elektrische auto’s en lithiumbatterijen resulteerde in het laatste kwartaal in een 43% hogere omzet voor de divisie Lithium & Geavanceerde materialen, die inmiddels goed is voor zo’n 40% van de totale verkopen. Albemarle verhoogde onlangs zijn outlook en rekent voor het jaar 2017 op een totale omzet van minimaal $3 mrd, ruim 12% meer dan in 2016. Met een geschatte k/w van 33 is het aandeel niet goedkoop, maar dat geldt in deze markt nu eenmaal voor alle kwaliteitsaandelen. Het dividend werd sinds 1995 elk jaar verhoogd en biedt een rendement van 0,9%.
Tip 2
A.O. Smith (AOS)
Boilerproducent A.O. Smith verhoogde begin 2017 het dividend voor het twaalfde jaar op rij (+17%). Ook A.O. Smith, dat sterk aanwezig is in opkomende markten met maar liefst een derde van de omzet uit China, deed het de afgelopen jaren fantastisch op de beurs met een koers die in vijf jaar tijd opliep van $15 naar ruim $60. Over het laatste kwartaal werd een 10% hogere omzet gerealiseerd, mede door sterke verkopen aan consumenten in China. Voor heel 2017 rekent A.O. Smith op een omzetgroei van 11-12% en een wpa van minimaal $2,12. Met een geschatte k/w van 28 oogt het aandeel duur, maar de groeivooruitzichten op lange termijn zijn prima, zeker ook voor het dividend.
Tip 3
Harris Corp (HRS)
Ook defensie- (of liever technologie)bedrijf Harris Corp, dat onder meer communicatie, intelligentie- en ruimtesystemen voor het leger maakt, zorgt goed voor zijn aandeelhouders met jaarlijkse dividendverhogingen en de inkoop van eigen aandelen. Ondersteund door een ijzersterke cashflow werd het dividend tussen 2002 en 2017 met bijna 2200% opgekrikt van 2,5 cent naar 57 cent op kwartaalbasis. Ook wordt jaarlijks 2-3% van de eigen aandelen ingekocht. Het aandeel Harris noteert op een hoogste koers ooit maar blijft koopwaardig voor de lange termijn met een geschatte k/w van 23.
Tip 4
International Flavors & Fragances (IFF)
International Flavors & Fragances, producent van smaken en geuren voor onder meer levensmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten, is al eens getipt in het Dividend E-magazine van maart 2014. De koers liep sindsdien met 58% op maar minstens zo belangrijk is het dividend dat sindsdien met maar liefst 77% werd verhoogd tot inmiddels $0,69 per kwartaal. De vooruitzichten voor IFF – dat slechts een kwart van zijn omzet in de VS realiseert – blijven prima, waarbij gerekend mag worden op een jaarlijkse groei van zo’n 5%. Met een k/w van ruim 25 is het aandeel niet goedkoop, maar kwaliteit heeft nu eenmaal een prijs, zeker vandaag de dag.
Tip 5
Realty Income (O)
Ook Real Estate Investment Trust Realty Income is al vaak besproken, maar verdient als ‘The Monthly Dividend Company’ ook hier vermelding. Realty Income heeft ruim 5000, vaak vrijstaande vastgoedobjecten in portefeuille met onder meer Walgreens, FedEx en LA Fitness als huurders. Alles draait om het dividend, dat maandelijks wordt uitgekeerd en sinds 1994 op jaarbasis met gemiddeld 4,6% is verhoogd.
Tip 6
RPM International
De derde oude bekende is RPM International, de producent van onder meer kitten en coatings die tot 2013 ook opgenomen was in de dividendportefeuille. RPM doet het dit jaar relatief slecht op de beurs, wat een mooie koopkans oplevert. Met een geschatte k/w van 18 is de waardering relatief laag en bovendien is de kleine concurrent van Akzo en PPG meer dan ooit een overnamekandidaat. Het dividend werd vorige maand nog met 7% verhoogd. RPM doet dat nu al 44 jaar op rij.
Tip 7
Roper Technologies (ROP)
Industrieel conglomeraat Roper Technologies maakt hoogwaardige technische apparatuur en analytische instrumenten voor onder meer de olie- en gassector, semiconductor-industrie en medische sector. Ook voorziet Roper bedrijven van identificatiesystemen en communicatietechnologieën op basis van satellieten. Mede door een serie acquisities werd in het derde kwartaal een omzetgroei van 23% gerealiseerd. De recent verhoogde outlook gaat uit van een wpa van $9,30 wat resulteert in een k/w van ongeveer 28. Roper weet hoge marges te realiseren en gebruikt de sterke cashflow vooral voor acquisities en schuldreductie. Het dividend, dat al 24 jaar op rij is verhoogd, oogt met 0,5% laag, maar biedt nog zeer veel ruimte voor groei met een pay-outratio die de laatste jaren nooit hoger was dan 15%.
Tip 8
Snap-On (SNA)
Ook Snap-On kan bogen op een uitstekende dividendhistorie met een dividend dat sinds 1953 nooit is verlaagd. De laatste zeven jaar ging de uitkering omhoog, met deze maand als laatste wapenfeit een dividendverhoging van ruim 15%. Snap-On is als grootste producent en distributeur van handgereedschappen, opbergsystemen en diagnostische apparatuur voor professionele monteurs wereldwijd actief. De omzet over het laatste kwartaal steeg met 8,4% en zal over heel 2017 waarschijnlijk 6,5% hoger uitkomen op $3,65 mrd. Met een geschatte k/w van bijna 16 en aanvullende dividendverhogingen voor de komende jaren in het vooruitzicht oogt het aandeel aantrekkelijk. Ook analisten zijn positief met zeven keer ‘kopen’, twee keer ‘houden’ en een koersdoel van $189.