Column: liever hoog of laag startsalaris?
Vooral Shell ligt gevoelig bij veel mensen, die vaak al decennialang de vette dividenden incasseren. Dat dividend werd, gemeten in dollars, nog nooit verlaagd sinds de Tweede Wereldoorlog, wat voor Europese begrippen uniek is.
Kleiner dividendrendement, hoger totaalrendement
Microsoft, dat sinds 1986 een beursnotering heeft en pas sinds 2003 een dividend betaalt, biedt steevast een aanzienlijk lager dividendrendement dan Shell, maar leverde per saldo wel een veel groter totaalrendement op, ook de afgelopen jaren. Zo kon u op 6 september 2011, bij de start van de dividendportefeuille, een aandeel Shell kopen tegen een koers van €22,49. Vandaag de dag doet Shell €27,07, ofwel een koerswinst van slechts 20% over een periode van ruim zes jaar. Microsoft kon in 2011 gekocht worden tegen een koers van $25,51. Inmiddels is dat $81,27, ofwel een koerswinst van 218% over hetzelfde tijdsbestek.
Ook inclusief dividend, goed voor nagenoeg het gehele rendement van Shell, zijn de verschillen nog steeds extreem. Shell boekt dan sinds 2011 een totaalrendement van +75%, tegen +276% voor Microsoft (omgerekend naar euro’s is dat zelfs +345%). Ook een belegging in de AEX-index had bijna het dubbele van Shell opgeleverd, met een totaalrendement van +143%.
De ontwikkeling van het dividend, dat centraal staat bij de dividendportefeuille, is veelzeggend. Shell verhoogde het dividend sinds 2011 in dollars met slechts 12%. Microsoft schroefde zijn uitkering met maar liefst 163% op, naar inmiddels $0,42 per kwartaal. Net als in september 2011, biedt Shell nog steeds dat hoge dividendrendement van nu 6,1%, terwijl Microsoft nu goed is voor krap 2%. Wie echter het huidige dividend van $1,68 per jaar op de koers van september 2011 plakt, krijgt nu een yield van 6,6% op het aandeel Microsoft, dat bovendien veel betere (dividend)vooruitzichten op langere termijn heeft.
Vergelijk het met salaris: kies je voor een laag startsalaris met periodieke loonsverhogingen en een reële kans op bonussen in de vorm van koerswinst of kies je voor een hoog startsalaris zonder garanties en zelfs een (weliswaar kleine) kans op een salarisverlaging op termijn?