Dividendportefeuille: nieuwe recordstand
Daarmee is een nieuwe recordstand bereikt, gemeten vanaf de start in september 2011. Destijds begonnen we met een portefeuille van 25 aandelen, die elk een weging hadden van 4%. Na veel wijzigingen bestaat de dividendportefeuille nu uit 40 aandelen. 22 daarvan zijn afkomstig zijn uit de Verenigde Staten. Met 5,2% is technologiereus Microsoft met afstand het zwaarst wegende aandeel. Het techbedrijf tikte vrijdag een koers ooit van $87,09 aan, de hoogste ooit.
Hoogste koersen ooit
Op weekbasis was Microsoft ook een van de grotere stijgers, met een koerswinst van ruim 3%. Ook achterblijver Simon Property liet een mooi herstel zien, en sloot 3,4% hoger op $167,81. Hierdoor is het verlies sinds de aankoop voor de dividendportefeuille teruggebracht tot 8,1%. Veel van deze aandelen noteren net als Microsoft op of nabij hun hoogste koersen ooit. Hieronder de grote uitblinker Marriott International, die vrijdag een all time high van $129,99 neerzette.
In negatieve zin stond CSX, tot voor kort de grootste uitblinker qua koersrendement in lokale valuta, in de spotlights. Het aandeel sloot op weekbasis ruim 6% lager op het nieuws dat topman Hunter Harrison om gezondheidsredenen voor onbepaalde tijd zijn functie neerlegt. Juist de aanstelling van Harrison was in 2017 voor een belangrijk deel de drijvende kracht achter de forse stijging van het aandeel. Voor de lange termijn blijft CSX als een van de betere ‘railroad’-aandelen een kernwaarde in de dividendportefeuille, waarbij de koersdaling van vrijdag, afgezien van het nieuws over Harrison, overigens als een gezonde correctie kan worden gezien aangezien het aandeel dit jaar wel erg hard was opgelopen.
Dividendverhoging
Op dividendgebied, tot slot, was er goed nieuws van Abbott Laboratories, dat een dividendverhoging van 6% bekendmaakte. Daarmee zijn alle verwachte dividendverhogingen voor 2017 binnen. De huidige dividendportefeuille biedt een gemiddeld dividendrendement van 2,2%. Dit is uiteraard het gevolg van de steeds verder oplopende beurskoersen. De Europese aandelen bieden nog altijd gemiddeld een hoger dividendrendement, maar presteerden sinds 2011 ook aanmerkelijk zwakker dan de veel zwaarder wegende Amerikaanse aandelen.
De kaspositie bedraagt nog steeds 2,1% en zal waarschijnlijk pas in 2018 worden gebruikt voor de aankoop van een nieuwe (Europese) positie. Ook liggen er nog steeds stoplosses onder Chevron ($110) en Thermador Groupe (€82,90). General Mills en Kellogg liggen nog steeds onder een vergrootglas. Een portefeuille-exit in 2018 sluit ik zeker niet uit, ook niet na het koersherstel van de voorbije weken.