Mijnbouwer met lage waardering en hoog dividend
De Fortescue Metals Group is actief in Australië, een land met een aantrekkelijk vestigingsklimaat vanwege de geringe politieke risico’s. De mijnen van Fortescue bevinden zich in West-Australië, beroemd om zijn grote ijzerertsreserves. Door middel van grote investeringen heeft Fortescue zich een plek verworven naast de andere grote producenten Rio Tinto, BHP Billiton en Vale. Bij het terugverdienen van deze investeringen speelt automatisering een belangrijke rol. Dat is een belangrijk gegeven voor de mijnbouwer, want de arbeidskosten in de mijnbouw zijn hoog.
De verbeterde efficiëntie heeft gezorgd voor grote winstgevendheid. Het bedrijf heeft daarnaast een gezonde vrije kasstroom. Ook heeft Fortescue de schuldenlast de afgelopen jaren sterk teruggebracht. Hierdoor is de balans solide.
Lagere concentratie ijzererts
De reden dat Fortescue zo goedkoop is, ligt in de iets lagere concentratie ijzer in haar erts. Die maakt het product minder populair dan het erts van de concurrentie. Dit komt omdat Chinese staalfabrieken door de hoge staalprijzen nu maximaal willen produceren, en daarvoor hebben ze erts nodig met hoge concentraties ijzer. Zakt de staalprijs echter weer in, dan zal de vraag naar het erts van Fortescue toenemen. Staalfabrieken zullen dan namelijk meer letten op efficiëntie in plaats van maximale productie. Hierdoor is de winstgevendheid voor een deel beschermd, mocht de vraag naar staal afnemen.
De vraag naar ijzererts is erg cyclisch, maar bedrijven met lage kosten kunnen bijna altijd winstgevend blijven. Aandeelhouders van Fortescue worden bovendien goed betaald voor het risico, met een dividendrendement van 10,2% en een k/w van 5,5. Volgend jaar kan de mijnbouwer de laatste leningen aflossen, ter grootte van $2,6 mrd, wat het bedrijf nog winstgevender en stabieler zal maken. Door de aantrekkelijke waardering is een kleine daling in de winstgevendheid overigens niet bezwaarlijk.