Groeiversnelling bij Amerikaanse medische reus
Door innovatieve oplossingen weet Boston Scientific (BS) patiënten op een breed medisch spectrum een hoogwaardiger leven te geven. Vergrijzing en toenemende welvaart zijn de motor achter een gezonde toekomst van de onderneming.
BS haalt bijna de helft van de totale omzet uit de Verenigde Staten, maar is wereldwijd actief. Europa is goed voor circa 22% van de omzet. Met een jaaromzet van rond de $9 mrd en beurswaarde van bijna $38 mrd hebben we het hier over een bijzonder omvangrijk concern. De grootste tak betreft instrumenten en oplossingen op het gebied van cardiologie. Daarnaast is BS sterk in medische chirurgie als endoscopie, urologie, bekkenonderzoek en neuromodulatie.
Niet goedkoop
Met een koers-winstverhouding van rond de 21 is het aandeel niet heel goedkoop. Zet de groeiversnelling echter door, dan kan de koers ons inziens nog wel een stuk verder omhoog. Meer omzet zal zich namelijk snel vertalen in een nog snellere winstgroei, gezien de margeverbeteringen. Over 2016 steeg de operationele marge met liefst 180 basispunten naar 24,1%. Sinds 2012 is de marge met niet minder dan 600 basispunten opgelopen. Voor 2020 hanteert de onderneming een ten doel gestelde operationele marge van 28%.
Vrijkomende cash wordt geherinvesteerd in het eigen innovatieve platform. Zo ontstaat een zichzelf versterkend effect. Volgens voorlopige omzetcijfers stevent het concern over geheel 2017 af op een autonome omzetgroei van 6,6%. Een sterke groei zien we vooral bij endoscopie (+13,1%) en elektrofysiologie (+17,7%).
BS heeft een sterk trackrecord wat betreft overnames. Inclusief acquisities zal de omzet het afgelopen jaar met bijna 10% zijn toegenomen. Bij de cijfers over het derde kwartaal gaf het concern een prognose af voor de onderliggende winst per aandeel van $1,23-1,27, tegen $1,11 over 2016. Op 1 februari volgen de jaarcijfers en rolt er mogelijk weer een positieve winstverrassing uit de bus.