ArcelorMittal verwacht lagere marktgroei
Naast de mijnen was de Europese thuismarkt de belangrijkste drijvende kracht achter de winstgroei, mede dankzij anti-dumpingmaatregelen vanuit Brussel en de sterk verbeterde omstandigheden in de industrie. Onderaan de streep steeg de nettowinst van $1,8 mrd naar $4,6 mrd, oftewel $4,48 per aandeel. Fors lagere financieringslasten en een daling van de belastingdruk hadden hier een groot aandeel in.
Winstpiek?
ArcelorMittal geeft geen concrete outlook, maar waarschuwt ervoor dat de wereldwijde toename van de vraag afzwakt van 3,2% naar 1,5-2,5%. Dat komt door stagnatie van de Chinese markt, die goed is voor de helft van de staalconsumptie in de wereld. Het gevaar dreigt dat de Chinese exporten hierdoor weer zullen toenemen, wat de staal- en ijzerertsprijzen zal drukken. Er is nog veel overcapaciteit in China en de rest van de wereld. Zo draaide de industrie eind 2017 tegen een bezetting van slechts 69,5%, blijkt uit cijfers van de World Steel Association.
Ondanks de toenemende mondiale vraag zal de overcapaciteit voorlopig niet verdwijnen, zeker niet nu China als aanjager van de staalmarkt lijkt weg te vallen. Op de wat langere termijn blijven de vooruitzichten daarom vrij zwak. Dit jaar profiteert ArcelorMittal nog van lagere rentelasten en verdere kostenbesparingen. Van de beoogde kostenreductie van $3 mrd in de periode tot en met 2020 is tot nu toe de helft gerealiseerd. Niettemin is het niet ondenkbaar dat de winst in deze cyclische opleving van de staalmarkt al een plateau heeft bereikt. Op een k/w van 11 op basis van de consensus-winstraming voor 2018 gaan we daarom niet verder dan een houdadvies.