Roche kan twijfel niet wegnemen
De jaarcijfers van Roche waren redelijk. De operationele vrije kasstroom steeg met maar liefst CHF3,7 mrd tot CHF17,8 mrd. Zelfs na belastingen van CHF3,9 mrd en een dividendbetaling van CHF7,2 mrd namen de liquide middelen nog fors toe. Tegenover CHF19 mrd aan schuld staat nu CHF12 mrd aan liquide middelen, waardoor de nettoschuldpositie CHF7 mrd bedraagt. Maar ondanks het grote cashgenerende vermogen, bleef de dividendverhoging steken op CHF0,10. Het dividend staat nu op CHF8,30.
Biosimilars
Dat de koers van Roche na presentatie van de jaarcijfers daalde, had echter een andere oorzaak. Beleggers maken zich grote zorgen over biosimilars, goedkopere varianten van de op biotechnologische basis ontwikkelde medicijnen. Biosimilars van het middel Rituxan (tegen leukemie en reumatische artritis) zorgden voor een omzetdaling van 26% van dit medicijn in Europa in het vierde kwartaal. Die omzetdruk zal ook in de eerste helft van dit jaar aanhouden. Dit jaar en volgend jaar krijgen ook de oncologiemedicijnen Hercepin en Avastin met biosimilars te maken.
Hiermee wordt in drie jaar tijd CHF20 mrd van de CHF53 mrd omzet van Roche door biosimilars bedreigd. De vraag is in hoeverre nieuwe medicijnen dit kunnen compenseeren. Naast middelen tegen multiple sclerose en hemofilie ontwikkelt Roche ook immuno-oncologiemedicijnen. Het gevaar dreigt dat de Zwitsers al een te grote achterstand hebben opgelopen op het Amerikaanse Merck (zie kader), maar topman Severin Schwan ontkent dit ten stelligste.
Omzetgroei verwacht
Ondanks de biosimilar-zorgen voorziet Roche dit jaar een omzetgroei van 0-5%. De groei van de winst per aandeel kan door de Amerikaanse belastingverlaging mogelijk tot 5-10% oplopen (tegen constante wisselkoersen). Wij gaan voor dit jaar uit van CHF16,40. Roche is met een k/w van 13,5 en een dividendrendement aantrekkelijk gewaardeerd. We beseffen echter dat de dreiging van de biosimilars nu zwaarder weegt dan de waardering en de goed gevulde pijplijn. Zoals we in december al zeiden, blijft het stabielere Novartis onze sectorfavoriet. De afstraffing van Roche dit jaar is echter wel erg fors. We handhaven ons koopadvies.
Deze groei komt vooral van immuno-oncologiemiddel Keytruda, waarvan de omzet met 171% steeg tot $3,8 mrd. Begin dit jaar maakte Merck voorlopige, zeer positieve testresultaten bekend van Keytruda in combinatie met chemotherapie bij behandeling van longkanker. Daarmee groeit het vertrouwen in het omzetpotentieel van dit middel. Dat kan Merck wel gebruiken, want de rest van de pijplijn aan nieuwe medicijnen is mager en de concurrentie op immuno-oncologiegebied is groot.
Merck voorziet voor het lopende jaar een omzet van $41,2-42,7 mrd – inclusief een positief valuta-effect – en een winst per aandeel van $4,08-4,23. Het midden van die bandbreedte, zo’n $4,15, lijkt haalbaar. Daarmee komt de k/w van Merck op 13,5. De redelijke waardering en het positieve nieuws over Keytruda eerder dit jaar geven meer vertrouwen. Het aandeel verdient zeker een houdadvies. Wel hebben we meer vertrouwen in de pijplijn van nieuwe producten van Novartis en Roche.
Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.