Huizenmarkt geeft Home Depot rugwind
Voor doe-het-zelfketen Home Depot zijn het gouden tijden. Door de sterke vraag naar huizen en de stijging van de huizenprijzen nemen de bestedingen in de Amerikaanse bouwmarkten toe.
Vorig jaar kreeg de omzet ook nog eens een extra impuls van herstelwerk na de orkanen in de Verenigde Staten. Het jaar werd afgesloten met een recordomzet van $100,9 mrd, een stijging van 6,7% vergeleken met 2016. De vergelijkbare omzetgroei lag op 6,8%. Het operationele resultaat steeg met 9,3% naar $14,7 mrd, waarmee de winstmarge uitkwam op 14,6%.
De aan de orkanen gerelateerde verkopen drukten wel op de brutomarge en brachten ook extra kosten met zich mee. Bovendien kreeg het personeel een extra bonus en was er een eenmalige belastinglast. Onderaan de streep kwam de nettowinst uit op $8,63 mrd (+8,5%).
Sterke winstvooruitzichten Home Depot
De aangepaste resultaten waren wat beter dan verwacht. Ook de outlook voor dit jaar is sterk. De omzet zal naar verwachting toenemen met circa 6,5%, mede dankzij het feit dat dit boekjaar 53 weken telt. Op vergelijkbare basis wordt gemikt op een groei van ongeveer 5%.
Zowel de brutomarge als de operationele winstmarge blijft stabiel. Aandeleninkoop en een fors lagere belastingdruk zullen zich echter vertalen in een sterke stijging van de winst per aandeel, met circa 28% naar $9,31. Dat ligt in lijn met de consensusraming.
Ook bevestigde Home Depot de doelen voor de periode tot 2020, te weten een gemiddelde omzetgroei van 4,5-6,0% per jaar en een operationele marge van 14,4-15,0%. Het bestuur toonde zich optimistisch over de Amerikaanse huizenmarkt, die een extra stimulans zal krijgen van de belastingverlagingen.
De opmars van de hypotheekrente is uiteraard een bedreiging voor de woningmarkt, maar volgens Home Depot moet de rente nog fors stijgen voordat de betaalbaarheid van huizen in gevaar komt. In veel regio’s is een tekort aan woningen. Vanwege de sterke winstvooruitzichten blijft het aandeel bij een k/w van 20 koopwaardig.