Commentaar: banken en brokers bannen de (cluster)bom
Grote impact
Daarnaast geven we in het verhaal van de week ruimte aan een onderwerp waarmee beleggers hopelijk nooit te maken krijgen, maar waarover ze zeker hun gedachten moeten laten gaan: het risico dan hun bank of broker omvalt. De kans daarop is klein, maar de mogelijke impact groot. De herinneringen aan het failliet van Lehman Brothers, de val van Icesave en de ondergang van DSB Bank zijn voor velen nog vers.
Duurzaamheid
Een ander aspect met betrekking tot brokers waarmee veel beleggers te maken krijgen, is duurzaamheid. De manier waarop brokers hiermee omgaan, hebben we niet in ons onderzoek verwerkt. Wel hebben we er echter navraag naar gedaan. Het blijkt dat in ieder geval de intentie waarmee banken en brokers dit thema behandelen, sterk uiteenloopt. Dat is goed, want daarmee heeft u als belegger ook wat te kiezen.
Clustermunitieverbod
Uiteraard houden alle banken en brokers zich aan de internationale richtlijnen. ING bekijkt bij de vraag of een aandeel wordt aangeboden of het bedrijf zich houdt aan de eisen van Environmental and Social Responsibility. ABN Amro noemt in dit kader specifiek beleggingsfondsen die zich niet aan het clustermunitieverbod houden of aandelen van bedrijven op de Controversial Weapons List.
Geweten
Maar binnen de internationale richtlijnen verschilt de tone of voice van de reacties van ondervraagde banken en brokers. Binck heeft bijvoorbeeld bij de Fundcoach die het aanbiedt de Morningstar Sustainability-indicatoren doorgevoerd. Daarmee kunnen beleggers inzicht krijgen in de duurzaamheid van een beleggingsproduct. Daartegenover staat Saxobank, dat zegt zich niet met het geweten van cliënten te willen bemoeien.
Posities sluiten
In de praktijk ontkomen banken en brokers er echter niet aan om onder druk van regelgeving beleggers beperkingen op te leggen. Zo heeft DeGiro ook beleggers die al posities hadden in beleggingsfondsen die zich niet aan het clustermunitieverbod houden, gevraagd om hun posities te sluiten. Voor een deel van de beleggers is dat niet leuk, maar wel realiteit.