Drie redenen om de Japanse aandelenmarkt in de gaten te houden
Zonder Abe aan de macht verwacht UBS dat Abenomics naar de achtergrond zal verdwijnen. Wat daarbij niet helpt, is dat uit cijfers van de Bank of Japan blijkt dat het bedrijfssentiment in maart voor het eerst in meer dan acht kwartalen is gedaald.
UBS begrijpt de ongerustheid. Die zou beleggers er echter niet van moeten weerhouden om te profiteren van de solide fundamentele basis van Japan. Zo nemen de bedrijfswinsten toe, is de wereldeconomie robuust en stijgt zowel de inflatie als het arbeidstekort in Japan.
Drie redenen voor herstel
UBS geeft drie redenen waarom de Japanse aandelenmarkt de komende maanden zal herstellen. Allereerst neemt de internationale verkoopdruk af. Internationale beleggers hebben in het eerste kwartaal voor ¥6,7 bln van de Japanse markt gehaald. UBS verwacht dat internationale beleggers weldra hun verkochte posities zullen terugkopen.
Als tweede wijst UBS op de Japanse yen. Beleggers zijn ongerust geworden over de gestegen waarde van de Japanse munt ten opzichte van de dollar. Verwacht wordt dat de yen in de komende maanden niet veel verder zal stijgen in waarde.
Als derde reden anticipeert UBS erop dat Abe uiteindelijk de politieke problemen overleeft en de herverkiezing wint. UBS acht de kans slechts 5 tot 10% dat Abe op korte termijn zal aftreden. Japanners waarderen namelijk nog altijd de door hem geleverde economische prestaties.
Verder rekent UBS erop dat de VS en China uiteindelijk een handelsoorlog zullen weten te vermijden. Beide partijen zijn zich ervan bewust dat een handelsoorlog leidt tot een lagere export en bbp-groei. Dat zou leiden tot beschadiging van de eigen economie.
Laagste k/w ter wereld
De Japanse aandelenmarkt is een van de weinige waarvan de koers-winstverhouding onder het tienjaars gemiddelde ligt. Japanse aandelen zijn dan ook aantrekkelijk gewaardeerd volgens UBS. Desondanks blijven de analisten neutraal over de Japanse aandelenmarkt. De recente uitverkoop biedt beleggers op korte termijn kansen. De risico’s blijven echter groot en kunnen in de komende maanden alsnog escaleren. Daarom adviseert UBS beleggers om zich te richten op sectoren die profiteren van het groeiende tekort aan arbeidskrachten in Japan (cyclische consumptiegoederen en technologische bedrijven) en de stijgende inflatie (financials).