Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 1 mei 2018 17:53

Column: een groot probleem

0 0 Leestijd ongeveer

In de afgelopen twintig jaar gingen obligaties omhoog als aandelen naar beneden gingen. En stegen aandelen, dan daalden obligaties. Een negatieve correlatie dus. Een paar biljoen dollar is belegd volgens dit principe. Een standaard-portefeuille bestaat voor 60% uit aandelen en voor 40% uit obligaties. Wat blijkt in de praktijk? 10% van het risico komt door obligaties en 90% van het risico door aandelen. Dit komt doordat aandelen veel grotere uitslagen laten zien dan obligaties.

Bij de strategie van ‘risk parity’ wordt het risico tussen aandelen en obligaties gelijkgetrokken. De meest toegepaste methode is door met geleend geld het risico van obligaties te verhogen. Met obligaties verdient de belegger coupons en met aandelen dividend. De waarde van de huidige coupons lijkt gering, maar de belegger krijgt een veelvoud omdat hij er ook met geleend geld in zit. Daarnaast is er ook nog de winst van de stijgende aandelen.

In juni 1996 was de introductie van het eerste risk-parity-beleggingsfonds: het All Weather Fund van Bridgewater. Het rendement, na aftrek van de kosten, is gelijk aan dat van de S&P500 over deze periode: ruim 500%. Dit is extreem hoog, maar bedenk dat de S&P500 dan ook extreem duur is. Aandelen in de VS zijn de afgelopen jaren alleen maar omhooggegaan. Met risk parity zit de belegger voor de helft van het risico ook in obligaties. Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van vijf jaar zijn bijvoorbeeld in vijf jaar tijd van 0,6% naar 2,8% gegaan (stijgende rente betekent dalende koersen). Dit drukt het rendement van de portefeuille flink. De kans bestaat dat er binnenkort een groot probleem is. Het is namelijk niet normaal dat aandelen en obligaties negatief gecorreleerd zijn. De centrale bank van Engeland vermeld op haar website data staan die teruggaan tot 1759. Wat blijkt? Tussen 1759 en 1996 waren aandelen en obligaties positief gecorreleerd en sinds 1996 negatief gecorreleerd! Zie onderstaande grafiek.

In het verleden was het dus normaal dat wanneer aandelen daalden, obligaties ook daalden. Dit is ook logisch: wanneer de financieringskosten stijgen, dan daalt de winst. Dat het de afgelopen twintig jaar anders was, heeft waarschijnlijk te maken met de extreme acties van centrale banken. Om de biljoenen dollars aan posities in risk parity te sluiten zijn er een paar oplossingen. Namelijk alles verkopen (gevolg: aandelen en obligaties dalen verder). Of hedgen door het kopen van volatiliteit of het short gaan in aandelen. De gevolgen zijn bij elke oplossing vervelend.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ