Fusieproduct DowDuPont maakt belofte waar
Chemiereus DowDuPont wist over het afgelopen kwartaal wederom de verwachtingen te verslaan. Op pro -formabasis steeg de omzet met 5% naar $21,5 mrd, vooral dankzij een positief valuta-effect van 4 procentpunt.
Tegenover een stevige omzetgroei bij de twee grootste divisies, Materials Science (+17%) en Specialty Products (+11%), stond een krimp van 25% bij de landbouwtak. De verkoop van gewasbeschermingsmiddelen en zaden kwam tijdelijk onder druk vanwege slechte weersomstandigheden in Noord-Amerika. Geholpen door kostensynergieën steeg de ebitda met 6% naar $4,9 mrd. Zonder de landbouwdivisie zou de plus op 26% zijn uitgekomen. De winst per aandeel exclusief bijzondere posten kwam 7% hoger uit op $1,12. Dat was iets beter dan de consensus van $1,10.
Wind vol in de zeilen
In het tweede kwartaal krijgt de onderneming de wind vol in de zeilen. De meeste eindmarkten ontwikkelen zich positief en de uitgestelde leveringen bij de landbouwtak komen dan alsnog binnen. Dit zal zich naar verwachting vertalen in een ebitda-stijging van 15% over de eerste jaarhelft. Het bestuur geeft nog geen prognose voor geheel 2018, maar heeft er vertrouwen in dat de huidige consensus ($4,12 per aandeel) zal worden gehaald.
De integratie van beide ondernemingen loopt voor op schema en levert dit jaar $1,2 mrd aan kostenbesparingen op. Dat is 20% meer dan verwacht. Eerder werd de oorspronkelijke kostensynergiedoelstelling al met 10% verhoogd naar $3,3 mrd. Bovendien verwacht de combinatie de komende jaren nog steeds $1 mrd aan groeisynergieën te behalen, waarvan ongeveer de helft in de landbouwdivisie dankzij het bredere aanbod.
Opsplitsing
Volgend jaar zal DowDuPont zich opsplitsen in drie beursgenoteerde ondernemingen (zie kader). Het begint met een spin-off van Materials Science, eind eerste kwartaal. Voor begin juni volgt de scheiding van Specialty Products en Agriculture. Dit zou nog waarde kunnen ontsluiten. Het zijn alle drie sterke bedrijven met leidende marktposities. Ook tegen de achtergrond van de nog te behalen synergievoordelen is de k/w van ruim 15 alleszins redelijk, ondanks het feit dat de economische cyclus zich al in een later stadium lijkt te bevinden. Ons houdadvies blijft van daarom van kracht.