General Electric slankt af
Topman John Flannery heeft zijn plannen ontvouwd om de zeer hoge schuldenlast van General Electric (GE) onder controle te krijgen. Hij maakte dinsdag bekend dat de medische divisie wordt afgesplitst. Met een omzet van $19,1 mrd was deze afdeling vorig jaar goed voor ruim 15% van de concernomzet van GE. In eerste instantie brengt het conglomeraat 20% van de afdeling apart naar de beurs, waarna het overige deel aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd. Een voordeel van deze constructie is dat de belastingdruk een stuk lager ligt dan bij een verkoop.
Focus op industriedivisies
Flannery maakte ook bekend dat de onderneming het belang van 62,5% in olieservicebedrijf Baker Hughes verkoopt. Dat moet de komende twee tot drie jaar gebeuren. In mei verkocht GE al de locomotief-divisie, terwijl er nog een koper wordt gezocht voor de lichtafdeling. Als alle transacties zijn afgerond, valt circa een derde van de jaaromzet weg. Het concern richt zich dan volledig op de fabricage van energiegeneratoren, vliegtuigmotoren en op groene energie. De beurskoers veerde met 8% op nadat de plannen bekend werden.
Operationele risico’s
De maatregelen geven het concern voorlopig lucht, maar het conglomeraat is nog lang niet in veilige haven. De drie grote kredietbeoordelaars denken allemaal dat ze de kredietwaardigheid van GE de komende twaalf tot achttien maanden zullen verlagen.
Flannery streeft ernaar om de verhouding tussen nettoschuldpositie en ebitda te reduceren tot 2,5. Dat gaat alleen lukken als alle verkopen en afsplitsingen goed worden afgerond, de kostenbasis bij de overgebleven activiteiten met $500 mln per jaar daalt en de ebitda juist licht toeneemt. Als de waardering van het toekomstige GE in lijn ligt met industriële branchegenoten, kan de koers nog 20 tot 40% oplopen. Ons koopadvies heeft echter een vrij speculatief karakter als gevolg van de grote operationele risico’s. De hoge schuldenlast maakt het bedrijf bovendien kwetsbaar voor een omslag in het economisch klimaat.