Verzet tegen nieuwe ceo Air France-KLM
Air France-KLM is naarstig op zoek naar een nieuwe koers om de concurrentiestrijd aan te kunnen. Vooral de Franse tak zit in zwaar weer. De vorige topman Janaillac botste met zijn eigen personeel over salarisverhogingen. Nieuwe stakingen zijn voorlopig van de baan, waarschijnlijk in afwachting van een nieuwe ceo. De mogelijke benoeming van Philippe Capron valt echter in verkeerde aarde bij KLM, aandeelhouder Delta Airlines, het personeel en de Franse en Nederlandse vakbonden. Capron zou net als zijn voorgangers te sterke banden hebben met de Franse staat, nog altijd voor 14,3% aandeelhouder in Air France. Ook ontbeert hij ervaring in de luchtvaart.
Belang Franse staat
Intussen lijkt er achter de schermen door de Franse staat gewerkt te worden aan verkoop van haar belang. De Franse hotelketen Accor werd al eerder als mogelijke koper genoemd. Accor gaat het niet alleen doen. Het zou Europese investeerder en potentiële partners hebben benaderd. Het is de vraag wat er zou gebeuren als de Franse staat zijn handen volledig van Air Franse zou aftrekken. De Franse staat heeft al eerder aangegeven niet meer als redder in nood te zullen fungeren.
In de tussentijd helemaal stil zitten is voor het concern geen optie. Volgens bronnen van De Telegraaf zou Air France-KLM zich nadrukkelijker op de low budget-markt willen bewegen. Door de creatie van twee prijsvechters, een voor de Europese markt en een voor intercontinentale vluchten, zou het de strijd met spelers als Rynair en Norwegian willen aangaan. Ook dit lijkt een vlucht naar voren, een soort wanhoopsdaad. Air France-KLM heeft een grote achterstand op deze spelers.
Voorlopig blijft het onrustig rondom de luchtvaartmaatschappij, die geen duidelijke strategie heeft. Als deze impasse te lang duurt liggen nieuwe stakingen weer op de loer en zal de onrust aan de wel goed draaiende Nederlandse kant toenemen. Wij blijven bij ons verkoopadvies.