Waarom UBS optimistisch blijft over 2018
De Zwitserse zakenbank concludeert dat de algehele marktprestatie in het eerste halfjaar niet opzienbarend was, uitzonderingen daargelaten. Rendementen kwamen vaak niet boven enkelcijferige percentages uit. Opkomende markten, die de afgelopen maanden te maken hadden met een enorme kapitaaluitstroom, daalden zelfs met 5%.
De tegenvallende prestaties zijn volgens UBS te wijten aan vijf marktontwikkelingen. Allereerst loopt de wereldwijde economische groei niet langer synchroon. Waar de groei in de VS weer versnelt is dit in Europa, China en de meeste opkomende markten niet het geval. Verder wijst de Zwitserse zakenbank op de renteverhogingen van de Fed en de onverwacht sterke Amerikaanse dollar.
Een van de belangrijkste ontwikkelingen in met name de afgelopen maanden, is het escalerende handelsconflict tussen de VS en de rest van de wereld. Als laatste ontwikkeling noemt UBS de stappen van China om de schuldenlast terug te brengen. Hierdoor is de Chinese kredietgroei vertraagd en het risico op een scherpe groeivertraging van de economie toegenomen.
Vooruitkijkend blijft UBS optimistisch, wat vooral toe te schrijven is aan de VS. De groei van het bbp ligt daar op koers om over het tweede kwartaal uit te komen op 4% en de bank verwacht dat de bbp-groei over het tweede halfjaar 3% bedraagt. Wel zal de volatiliteit op korte termijn hoog blijven, mede door de toenemende spanningen rondom het handelsconflict en door verdere renteverhogingen van de Fed. Mede daarom heeft UBS zijn verwachtingen voor aandelen en schuldpapier uit opkomende landen naar beneden bijgesteld.