Intel goedkoop ondanks recordjaar
Dit maakte Intel bekend bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers. De omzet steeg in dit kwartaal met 14,9% naar $17,0 mrd. Daarmee groeit Intel in hetzelfde tempo als de hele chipmarkt. Volgens het onderzoeksbureau VLSI zal de chipomzet dit jaar met 15% toenemen.
Technologische wedloop
De wpa in het tweede kwartaal was $1,05. Dat is maar liefst 81,0% hoger dan een jaar geleden. Dat kwam doordat kosten relatief minder hard toenamen, maar het kwam vooral door lagere belastingafdrachten. Ook het lagere aantal uitstaande aandelen hielp mee. Wat beleggers op donderdagavond (na de presentatie van de cijfers) echter teleurstelde, was de mededeling dat verkoop van de nieuwste generatie halfgeleiders, de 10 nanometer chips, later van start zal gaan dan verwacht. De eerste van deze chips zullen in de tweede helft van 2019 verkocht worden.
De meest geavanceerde chips hebben de hoogste prijzen en marges. Daarom is het belangrijk om in de technologische wedloop vooraan mee te doen. Het uitstel is natuurlijk een punt van zorg, maar we willen ons niet laten meeslepen in een onnodig negatieve stemming. Intel slaagt er al decennia in om succesvol te zijn in de chipmarkt. Het is dus nogal overdreven om nu ineens te gaan twijfelen of het bedrijf de concurrentieslag wel kan volhouden – zeker omdat de huidige resultaten geen enkele reden tot twijfel geven.
Advies Intel
Het aandeel is nog steeds relatief goedkoop. Op basis van de wpa-schatting van Intel zelf ($4,10) is de k/w ongeveer 12. Dat is niet veel voor een bedrijf met een gemiddelde omzetgroei van 7,9% over de afgelopen drie jaar. Financieel staat Intel er ook prima voor. De vrije kasstroom is hoog ($6,3 mrd in het eerste halfjaar) en de schuldpositie is geen probleem. Op de lange termijn zijn de vooruitzichten voor de sector positief. We vinden het aandeel daarom nog steeds koopwaardig, en handhaven derhalve ons koopadvies.