China als afzonderlijke beleggingsregio
China’s economische slagkracht gecombineerd met de enorme omvang van zijn beleggingsuniversum, suggereert dat het land bij de regionale spreiding van beleggingen als een afzonderlijke regio kan worden geschouwd. China heeft circa 1,4 miljard potentiële consumenten, van wie het inkomen gestaag stijgt. Het bbp ligt op meer dan $9 bln, waardoor China alleen de VS voor zich moet dulden. Daarnaast zal China naar verwachting tussen 2017 en 2019 voor 35% bijdragen aan de wereldwijde economische groei. De VS zal daar in deze periode voor minder dan 18% aan bijdragen.
Verandering
Maar als beleggingsmogelijkheid is China een moeilijke noot om te kraken. De markt was voor buitenlandse investeerders lang moeilijk te betreden, en aanhoudende volatiliteit en strakke regelgeving ontmoedigden veel beleggers. Fidelity ziet echter dat dit aan het veranderen is. China zet de deuren steeds verder open en er worden steeds meer Chinese activa opgenomen in breed gevolgde indices, naast aandelen en obligaties die al langer toegankelijk zijn via onder meer noteringen in Hongkong en de VS.
De onvolwassen en enigszins inefficiënte binnenlandse markt biedt volgens Fidelity kansen voor actieve beleggers. De markt zal volwassener worden door meer ETF’s en indexgerelateerde strategieën. Fidelity vindt China echter nog verre van een risicovrije beleggingscategorie, niet in de laatste plaats omdat het een opkomende markt is. De grootte en diversiteit van zijn beleggingsuniversum betekenen echter dat een goed doordachte strategie voor China een waardevolle bouwsteen kan betekenen in een gebalanceerde beleggingsportefeuille.