Commentaar: Bankenaandelen in de spotlight
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bankenaandelen in de bijna tien jaar na het omvallen van Lehman Brothers een paar spectaculaire ritten hebben gemaakt. Zeker in Europa. Daar werd de kredietcrisis eind 2009 gevolgd door de eurocrisis. Die bracht veel Europese banken aan de rand van de afgrond. Pas nu sinds vorige maand Griekenland financieel weer op eigen benen staat, kunnen we stellen dat ook deze crisis achter ons ligt.
Dieptepunt in juli 2012
De graadmeter voor de Europese banken is de bankenindex Stoxx Banks. Anders dan bij het grootste deel van de nationale aandelenindices, zoals de AEX, lag het dieptepunt hiervan niet in maart 2009, maar in juli 2012. Vanaf de piek in mei 2007 tot het dieptepunt ruim vijf jaar later verloren de 27 banken uit deze graadmeter 85% van hun waarde. Dat dieptepunt was het moment waarop ECB-president Mario Draghi bekendmaakte de euro te redden, ‘whatever it takes’.
Daarna volgde een prachtige rit naar boven (+123%). Maar in juli 2015 sloeg de paniek over de wereldeconomie en de euro opnieuw toe. En dat patroon herhaalt zich vanaf begin dit jaar. Toen deed de onzekerheid over het Fed-beleid en de politieke situatie in Italië beleggers opnieuw sidderen. Sinds eind januari is de Europese bankenindex 26,1% minder waard geworden. Het rendement van deze index ten opzichte van het dieptepunt van 2012 is daarmee verschrompeld van ruim +120% tot ‘slechts’ +44,7%.
Bankenaandelen in het vizier
Toch liggen de grootste koopkansen op de momenten dat velen de handdoek in de ring gooien. Vanwege de vele onzekerheden zijn we vaak terughoudend geweest met onze adviezen op bankaandelen. U zult dan ook geen banken aantreffen in onze voorbeeldportefeuilles. Toch, in zijn Verhaal van de Week brengt onze bankenexpert Michiel Pekelharing onze favorieten ABN Amro en Goldman Sachs opnieuw onder de aandacht. We blijven de bankensector de komende tijd extra in het vizier houden.