Zijn aandelenwaarderingen nog aantrekkelijk na de langstdurende bullmarkt ooit?
Sinds maart 2009 is de S&P500 met 323% gestegen en bedraagt de stijging inclusief alle dividenduitkeringen zelfs 415%. Ook andere beurzen lieten over de afgelopen negen jaar een forse stijging zien. Zo klom de Duitse beurs 250%, net als de Chinese en Japanse aandelenmarkten.
Schroders wijst erop dat de S&P500 in de jaren negentig nog sneller steeg. Tussen 11 oktober 1990 tot 24 maart 2000 ging de S&P500 met 417% omhoog en bedroeg het rendement inclusief dividenduitkeringen 546%. Net als in de jaren negentig hebben technologieaandelen wereldwijd over de afgelopen negen jaar de meeste winst geboekt. Schroders rekent voor dat wanneer een belegger in 2009 $1000 in de technologiesector had belegd, zijn portefeuille nu $6326 waard zou zijn. Basismaterialen waren over dezelfde periode de slechtst presterende sector.
K/w’s opgelopen
Volgens Schroders zijn de aandelenkoersen wel sneller gestegen dan de bedrijfswinsten. Daardoor zijn de koerswinstverhoudingen en price-to-bookwaarden aanzienlijk opgelopen. Volgens Schroders is in de VS de gemiddelde koerswinstverhouding opgelopen van 11,8 in 2009 naar 23,1 in 2018. Over dezelfde periode steeg de price-to-bookratio steeg van 1,5 naar 3,4.
Het is daarom de vraag of aandelenwaarderingen nog aantrekkelijk zijn. Om dergelijke hoge waarderingen te rechtvaardigen is een sterke economische groei nodig die de bedrijfswinsten stuwt. Schroders denkt dat de winstgroei over zijn hoogtepunt heen is. Tegelijk willen centrale banken hun stimulerende beleid afbouwen. Ook is de kans groot dat de rente stijgt.
Bovendien verschilt de huidige bullmarkt volgens Schroders van die in de jaren negentig. Tijdens de ‘tech boom’ was er namelijk maar een beperkt aantal bedrijven met een hoge waardering. In de huidige tijd zijn dit er veel meer. Al deze zaken zijn verre van ideaal voor beleggers.
Schroders adviseert daarom niet overwogen te zijn in volatiele activa. Deze lijken namelijk duur en vereisen goede economische tijden om een hoge waardering te rechtvaardigen. Minder volatiele beleggingen, zoals cash, vindt Schroders aantrekkelijker, waarbij de analisten het opvallend vinden dat Amerikaans schuldpapier op dit moment beter rendeert dan de aandelenmarkten.