Markt hoopt op fusie PostNL en Sandd
Eindelijk lijkt de Nederlandse regering in te zien dat de binnenlandse postmarkt nauwelijks rendabel te maken is voor individuele postbedrijven als PostNL. Was het parlement twee jaar terug nog fel tegen een fusie met het Belgische Bpost, nu staat zij wel achter een consolidatie. De Kamer ondersteunt daarmee de al eerder door staatssecretaris Keijzer gemaakte conclusie dat consolidatie onvermijdelijk is om de bereikbaarheid en betrouwbaarheid van de Nederlandse postvoorziening te waarborgen. Beleggers denken dat een samengaan tussen PostNL en Sandd tot behoorlijke kostenbesparingen kan leiden.
Goedkeuring nodig
Voor een fusie is uiteraard de goedkeuring nodig van mededingingswaakhond ACM. Mocht de ACM tegenwerken, dan zou de Tweede Kamer volgens de mededingingswet de fusie alsnog kunnen afdwingen.
Diezelfde ACM werd begin deze maand nog op de vingers getikt door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBp) in Den Haag. Dat verwierp de bevinding van het ACM dat PostNL een aanmerkelijke marktmacht heeft bij de bulkpost. De regels en tarieven die ACM aan PostNL had opgelegd om andere postbezorgers toegang tot het PostNL-netwerk te geven, waarvan de negatieve impact door het postbedrijf werden geschat op €50-70 mln per jaar, zijn nu geschrapt. De reeds verloren omzet valt volgens PostNL echter lastig terug te winnen. PostNL blijft erbij dat consolidatie onvermijdelijk is in deze krimpende postmarkt. De Nederlandse regering ziet dan nu kennelijk ook zo.
Scepsis blijft
Niet elke analist is echter even positief. De Duitse zakenbank Berenberg benadrukt dat PostNL vooral last heeft van de krimpende postmarkt. Er zouden dan ook weinig synergievoordelen te behalen zijn bij een fusie met Sandd. Ook ik blijf terughoudend ten aanzien van PostNL. Een fusie met Sandd zou vooral uit nood geboren zijn. Maar omdat er mogelijk toch een koersimpuls van uitgaat, verhoog ik mijn advies van ‘verkopen’ naar ‘houden’.