Goudprijs en Amerikaanse dollar stijgen hand in hand
Vrijwel alle centrale banken bezitten naast de eigen valuta en die van handelspartners ook fysiek goud. Dit als onderdeel van hun reserves. Per saldo neemt de hoeveelheid goud in bezit van centrale banken de afgelopen jaren toe.
Met name Rusland en verschillende Aziatische centrale banken kochten recent goud bij. Dichter bij huis breidden ook Polen en Hongarije hun goudreserves uit, analyseert Lauwers.
Inverse correlatie
De goudprijs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Het edelmetaal wordt ook in die munt verhandeld. Daarom is er op lange termijn een inverse correlatie tussen de waarde van de dollar en de goudprijs.
Toch is het ook mogelijk dat in bepaalde periodes goud en de dollar in dezelfde richting evolueren. Tussen april en september van dit jaar werd het klassieke patroon gevolgd. Het herstel van de dollar viel samen met de correctie bij goud.
Goudprijs en Amerikaanse dollar
Maar sinds begin oktober is dit niet meer het geval. De goudprijs en de Amerikaanse dollar stegen hand in hand. Oktober was sowieso een bijzondere maand op de financiële markten. Zowel aandelen als olie kelderden.
Door de klim van de Amerikaanse munt presteert goud dit jaar in nagenoeg alle valuta’s beter dan in dollars. In Indiase roepie bedraagt het positieve rendement zelfs 5%.
Lees ons Verhaal van de Week als u wilt weten hoe u als particuliere belegger kunt profiteren van de bewegingen op de valuatamarkt. We belichten een bestaande positie en bespreken drie nieuwe tips.
En wat zijn de andere tips en advieswijzigingen op Nederlandse en buitenlandse aandelen in Beleggers Belangen van deze week?
Kijk daarvoor op het overzicht ‘Advieswijziging bouwer, tip Menno van Hoven en meltdown Nyrstar’.