Moeten andere landen het voorbeeld van Trump volgen?
Nu de wereldwijde handel in 2018 terugloopt, is dat niet meer het geval. Waar China, Europa en Japan de economische groeipercentages zagen dalen wist de Amerikaanse economie deze juist op te stuwen.
Voorbeeld van Trump
Schroders stelt dat de VS in tegenstelling tot andere grote economieën in staat is geweest om in tijden van een dalende vraag vanuit het buitenland de binnenlandse vraag op peil te houden. Dit is te danken geweest aan stimulerende beleidsmaatregelen en belastingverlagingen.
Perfect getimede strategie
De fiscale ruimhartigheid van Trump zou daarom gezien kunnen worden als een perfect getimede strategie en ook effectief kunnen zijn voor andere economieën. Schroders ziet dat andere economieën inderdaad zijn voorbeeld volgen. Zo kondigde China onlangs belastingverlagingen aan voor onder meer de binnenlandse autoverkopen. In Europa wil Duitsland volgend jaar een ruimhartiger begrotingsbeleid voeren, terwijl het begrotingsplan dat Italië heeft aangeleverd gericht is op het stimuleren van de economische groei. Verder heeft Japan een aanvullende begroting aangekondigd en wordt besproken hoe de hogere consumptiebelastingen in 2019 kunnen worden gecompenseerd, bijvoorbeeld door de overheidsuitgaven aan onderwijs op te voeren.
Vooruitkijkend denkt Schroders dat meer overheden economische stimuleringsmaatregelen zullen doorvoeren, zeker nu centrale banken zich weer richten op het normaliseren van het monetaire beleid. Voor beleggers markeert dit een verschuiving van de traditionele ondersteuning die centrale banken boden richting een minder flexibele, meer dwingende steun vanuit de politiek.