Waarom de koersdaling van Apple overdreven is
Reden 1: verkoop iPhones
De eerste reden voor de koersdaling is de verwachting van tegenvallende iPhone-verkoop in dit kwartaal, het eerste van het gebroken boekjaar van Apple. Deze negatieve verwachtingen komen door geruchten over en berichten van verschillende leveranciers van onderdelen voor de telefoon. Minder geleverde onderdelen zou een lagere verkoop van iPhones betekenen.
In het verleden zijn zulke geluiden echter geen betrouwbare indicator geweest voor de volgende kwartaalresultaten. Apple is geen makkelijke klant voor leveranciers. Het wil hoge kwaliteit tegen lage prijzen, en wil voor zijn onderdelen niet te afhankelijk worden van één leverancier. Als een bedrijf dus aangeeft een grote klant te zijn kwijtgeraakt, en het vermoeden is dat dit Apple is, dan is het dus mogelijk dat deze order simpelweg naar een ander bedrijf is gegaan in plaats van dat er over het geheel genomen minder onderdelen zijn besteld. Ook wil Apple soms onderdelen zelf gaan maken. Geruchten en nieuws van leveranciers is dan ook geen betrouwbare indicatie voor toekomstige resultaten.
Reden 2: heffing
De tweede verklaring voor de daling is het bericht dat de Amerikaanse president Trump een heffing van 10% dreigt in te voeren op iPhones die in China geassembleerd worden. Dat zou een negatieve invloed hebben op de resultaten. Apple zou dan de prijzen moeten verhogen, de assemblage moeten verplaatsen (wat tijd en geld zal kosten) of genoegen moeten nemen met lagere marges. Dit is een gevoeliger punt, want Trump is in staat om dit plan daadwerkelijk uit te voeren. Maar voor hetzelfde geld valt het allemaal mee, en komt deze heffing er helemaal niet.
De koersdaling heeft het aandeel relatief goedkoop gemaakt. Op een koers van $180 en gegeven een verwachte wpa in het nieuwe boekjaar van $12,90, is de k/w van het aandeel 14,0. Daar komt nog een forse hoeveelheid cash op de balans bij. Daarmee vind ik Apple koopwaardig. Het advies blijft dus ‘kopen’.