KPN zet nadruk op kwaliteit voort
KPN kent een koersopleving. Dit komt deels doordat beleggers uit risico-aversie wisselen van groei-aandelen, zoals technologie, naar waarde-aandelen. Maar belangrijker zijn enkele gebeurtenissen die koersondersteunend hebben gewerkt. De eerste was de goedkeuring van de overname van Tele2 Nederland door T-Mobile. De tweede was de strategie-uitspraak van KPN zelf.
Koersverhogende gebeurtenissen
Wat de overname betreft. De positieve koersreactie hierop is volgens mij voorbarig. Er is na de goedkeuring door de Europese Commissie in Nederland juist een krachtiger concurrent van KPN en Ziggo ontstaan. Een die bovendien beloofd heeft dat hij zal blijven concurreren met lage prijzen. Dat lijkt mij geen verbetering voor KPN.
KPN heeft op een dag voor analisten zijn strategie geactualiseerd. Het telecombedrijf gaat door op de ingeslagen weg. Het blijft inzetten op kwaliteit in plaats van prijs als concurrentiemiddel tegenover sectorgenoten. Daartoe wordt het aantal glasvezelverbindingen verhoogd en worden stappen gezet voor de invulling van mobiel 5G-diensten. Bovendien gaat het bedrijf door met het stimuleren van ontwikkelingen die leiden tot digitalisering, automatisering en versimpeling van de dienstverlening. De plannen vergen verdere investeringen. Die blijven overigens wel op het oude niveau. De investeringen moeten echter de kosten van de dienstverlening verlagen: met €350 mln in 2022. Dat gaat gepaard met dalende werkgelegenheid.
Veilinggeld
Feitelijk is sprake van een voortzetting van de oude strategie. Via concurrentie op kwaliteit en het inzetten van modernisering op plekken waar dit het meeste oplevert, wil KPN de omzetdaling tegengaan en het rendement verhogen. Dat laatste kan dan leiden tot dividendstijging. Ik geloof echter niet dat die omzetstijging zal worden gerealiseerd. Daarmee worden de rendementsstijgingsplannen ondermijnd. Zeker ook omdat de 5G-veiling in de verdere toekomst geld zal vergen. De centrale overheid heeft weliswaar aangegeven dat digitalisering van Nederland belangrijker wordt geacht dan een hoge veilingopbrengst, maar ik blijf voorlopig bij ‘verkopen’.