Special dividend: Ook 2018 wordt weer recordjaar
Of de dividendportefeuille ook in 2018 weer een dubbelcijferig rendement zal genereren is zeer twijfelachtig. Per 27 november staat een plus van 5,8% op de borden. Sinds de start in september 2011 was er telkens een totaalrendement (koerswinst plus herbelegd dividend) van ten minste 10%, waarbij het de laatste jaren met +10,2%, +10,1% en +11,2% wel steeds kantje boord was (het volledige rendementsoverzicht per jaar staat in de tabel onderaan de volgende pagina). Onlogisch is dat allerminst, gezien de jarenlange bullmarkt sinds maart 2009. Met name de kwalitatief betere aandelen, waarvan er veel in de dividendportefeuille zitten, zijn vanaf het dieptepunt erg hard opgelopen en noteren nu tegen stevige waarderingen.
Grote koerswinsten op korte termijn lijken dan ook uitgesloten en een dubbelcijferig rendement op jaarbasis is vandaag de dag een stuk lastiger te realiseren, zeker met dividend(groei)aandelen.
KOERSWINST VS DIVIDEND
Maar het realiseren van (snelle) koerswinsten is ook zeker geen doel met de dividendportefeuille. Centraal staat het dividend, dat in tegenstelling tot beurskoersen wel goed te voorspellen is. Dat dividend groeit voor de dividendportefeuille elk jaar verder. Het totaalbedrag sinds de startdatum is inmiddels de grens van €40.000 is gepasseerd. Dit jaar staat de teller op €5.659. Met nog ruim een maand te gaan in 2018 betekent dat normaal gesproken dat op jaarbasis opnieuw een recordbedrag aan dividend zal worden geïncasseerd.
Van de huidige 36 aandelen in portefeuille verhoogden er ‘year-to-date’ nu 32 hun dividend. In december verwacht ik bovendien nog twee aanvullende dividendverhogingen door Dividend Aristocrats Ecolab en Abbott Laboratories. Op jaarbasis wordt een dividendgroei van portefeuillebreed ten minste 7% nagestreefd. Mede dankzij de dit jaar doorgevoerde portefeuillewijzigingen zal dat, verrekend voor extra dividenduitkeringen en wisselkoerseffecten, met gemak gehaald worden. Een belangrijke bijdrage leveren nieuwkomers als Texas Instruments (dividend +24% in 2018), Danone (+12%), A.O. Smith (+53%) en Arkema (+12%). Maar ook zwaargewichten als Microsoft (+8%), Unilever (+8%) en vooral ook LVMH (+25%) presteren conform verwachting wat betreft dividend in 2018.
Het gemiddelde dividendrendement van de portefeuille staat nu op 2,4%. Van de 36 aandelen biedt Bayer, dat dit jaar als grootste daler ruim 38% inlevert, momenteel het hoogste dividendrendement met 4,4%. Ik verwacht in 2019 een minimaal stabiel dividend voor Bayer, en handhaaf het aandeel daarom gewoon, ondanks de koerstik. Het laagste dividendrendement komt van het Amerikaanse Ecolab (water-, hygiëne- en energieoplossingen) met momenteel slechts 1,1%. In tegenstelling tot Bayer presteert dit aandeel in 2018 op de beurs prima: het noteert nabij de hoogste koers ooit en staat op een koerswinst van 15%, wat natuurlijk deels het lage rendement verklaart. Bovendien verwacht ik in december nog een (dubbelcijferige) dividendverhoging van Ecolab, dat eind 2017 nog zijn kwartaaldividend met 11% opschroefde tot $0,41 per aandeel. Per 27 november is Amer Sports (zie kader) nog altijd het best presterende dividendportefeuille aandeel, op ruime afstand gevolgd door CSX (+28%), Coloplast (+27%), Microsoft (+25%) en Abbott Laboratories (+21%). Grote verliezers dit jaar zijn naast Bayer A.O. Smith (-22,5%) Arkema (-17%). Dat zijn twee prachtige nieuwkomers, maar achteraf gezien zijn ze iets te vroeg gekocht.