Weet wat je moet doen als de Amerikaanse recessie komt
Het zal velen ontgaan zijn, maar de belangrijkste ontwikkeling van dit jaar op de financiële markten deed zich voor op 28 november. Op die dag zei Fed-voorzitter Jerome Powell dat de rente van de Amerikaanse centrale bank vlak onder het neutrale niveau zit. Dat was opmerkelijk. Sinds zijn aantreden, begin dit jaar, had Powell namelijk steeds verklaard dat de rente zich ver onder het neutrale niveau bevond. Bevindt de rente zich onder het neutrale niveau, dan betekent dit dat de Fed de Amerikaanse economie aan het stimuleren is. Ligt de rente boven het neutrale niveau, dan is de Fed de rente aan het afremmen.
Met haar rente-instrument probeert de Fed de economie zo stabiel mogelijk te houden. Het afremmen van de economie tijdens hoogconjunctuur en het stimuleren van de economie tijdens laagconjunctuur zorgt voor minder hoge toppen en minder diepe dalen. De renteverhogingen van de Fed dragen eraan bij dat de Amerikaanse economie in een recessie belandt en de renteverlagingen die daarna komen helpen de economie om weer uit de recessie te raken.
Als de Fed-voorzitter zegt dat de rente niet meer ruim maar vlak onder het neutrale niveau zit, is de gedachte daarachter dat de Amerikaanse economie verder in de economische cyclus zit dan eerder gedacht. Het gevolg is dat er minder renteverhogingen in het verschiet liggen.
Pavlov-reactie
Beleggers vertoonden een Pavlov-reactie na de woorden van Powell. Ze maakten eruit op dat de Fed de beurs zal ondersteunen door minder renteverhogingen door te voeren dan oorspronkelijk gepland. De Dow Jones schoot meteen naar zijn grootste dagwinst in acht maanden tijd.
Op 3 december beseften beleggers echter de onderliggende boodschap van Powells woorden: dat de laagconjunctuur dichterbij is dan ze hadden gedacht. Op die dag gaf de tweejaarsrente met 2,82% een hoger jaarlijks rendement dan de vijfjaarsrente (2,81%). Deze zogenoemde inverse yieldcurve lijkt vreemd. Hoe langer immers de looptijd, hoe groter de onzekerheid en hoe meer compensatie beleggers daarvoor willen hebben in de vorm van rente.
Beleggers wereldwijd schrokken zich een hoedje van de inverse yieldcurve. Sinds 1971 werd die namelijk elke keer gevolgd door een recessie. Meestal begon deze na 12 tot 24 maanden.
Komt er werkelijk een Amerikaanse recessie in 2019 of 2020, dan zal de inflatie sterk zakken. De reële rente van vijfjarige staatsobligaties zal dan hoger zijn dan die van tweejarige staatsobligaties.
Een Amerikaanse recessie ergens in de komende twee jaar zou niet vreemd zijn. Nog een half jaar en de Amerikaanse economie beleeft zijn langste groeifase sinds 1795, het jaar waarin de Amerikaanse overheid begon met het registreren van economische groei. Het kan daarom niet anders of de blessuretijd is aangebroken.
Zenuwachtige beleggers
De sterke koersdalingen die volgden op de omkering van de yieldcurve bracht de AEX tot een niveau van 493,57. Vanaf het hoogtepunt van 2018, toen de AEX op 576,90 stond, is dat een daling van 14,4%. Maar zolang de AEX niet met 20% is gedaald, is er nog steeds een bullmarkt.
Sinds maandag is de AEX sterk opgeveerd, tot 508 punten. Zulke sterke stijgingen zijn echter helaas geen teken van vertrouwen, maar meer een teken dat beleggers zenuwachtig zijn en het niet zo goed weten. Op 13 en 28 oktober 2008 steeg de Dow Jones respectievelijk 11,1% en 10,9%, en op 30 oktober 1929 steeg de Dow Jones met 12,3%. De uiteindelijke dieptepunten lagen in 2009 en 1932.
Voor beleggers die willen inspelen op een mogelijke Amerikaanse recessie in 2019 of 2020 zijn er drie aantrekkelijke beleggingen: goud, staatsobligaties en de beweeglijkheid. Hieronder leest u daar meer over.