Column: luister naar de Japanse yen
Europa is sinds een maandje klaar met de geldpers en de Amerikanen zijn al bezig om het gecreëerde geld te vernietigen. Japan gaat verder met de geldpers. Waarschijnlijk is het langetermijndoel zijn eigen munt om zeep helpen.
Hoogste schuld in de wereld
De Japanse overheidsschuld is de hoogste in de wereld. Wanneer het aantal yennen sneller dan de schuld groeit, dan is er relatief steeds minder schuld. Doordat het aantal yennen sneller groeit dan valuta’s op andere plekken in de wereld, zal de yen dus op lange termijn dalen.
Dit thema is zo duidelijk dat speculanten erop springen. Ze lenen geld in Japan. Dit is bijna gratis. Ze investeren het in de rest van de wereld. Dit is een hefboom waar je u tegen zegt. Ten eerste is het geleend geld. Ten tweede zorgt de dalende yen ervoor dat je minder hoeft terug te betalen en ten derde is er rendement op een andere plek in de wereld.
Wanneer de wereldeconomie hapert en aandelen wereldwijd dalen, dan komt de tegenovergestelde beweging op gang. Aandelen in bijvoorbeeld Amerikaanse dollars worden verkocht; vervolgens worden yennen aangekocht om de lening af te lossen. Deze verkoop van andere valuta’s en de aankoop van de yen zorgt ervoor dat de Japanse munt omhooggaat. Een stijgende yen signaleert dus problemen in de rest van de wereld. De yen beweegt op de korte termijn niet op de fundamenten, maar op de stromen van beleggers.
Rare beweging
Op 3 januari was er een melt up in de Japanse yen. Om 23:33 was er 108,56 yen nodig voor een Amerikaanse dollar en drie minuten later was het nog maar 104,87. Een valutapaar dat 3,4% beweegt is extreem. De valutamarkt is de grootste markt op de wereld. Bewegingen zijn daarom in de regel klein. De keer hiervoor dat de yen een rare beweging maakte zonder dat er nieuws was, was op 6 mei 2010. Om 13:51 stond de yen op 93,97 en om 20:19 noteerde yen op 89,72. Vervolgens brak om 20:32 de echte paniek uit.
De belangrijkste Amerikaanse aandelenindex de S&P500 crashte. In een paar minuten tijd was er een verlies van 9% in de hoofdindex. Van de vijfhonderd fondsen in de S&P500 hebben er acht op een koers van 1 cent genoteerd. In het laatste uur van de handel werd het grootste gedeelte van het verlies weer teruggepakt.
De beweging van 3 januari laat zien dat de huidige markt niet stabiel is. Mijn advies is: kijk eens wat vaker naar de bewegingen van de yen. Het is zonder twijfel een indicator voor de rest van de beurswereld.