Hoe kun je aandelenkoersen voorspellen?
Volgens de theorie van de efficiënte markten zijn de koersen van aandelen en andere vermogenstitels niet te voorspellen. Aandelenkoersen komen immers tot stand door de vraag en het aanbod van beleggers. Om allerlei uiteenlopende redenen voeren zij transacties uit.
Daarbij komt dat nieuws zich pijlsnel verspreidt en nieuwe informatie per ommegaande in de koersen verwerkt wordt. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat een belegger de markt voortdurend te slim af is. Zolang er geen nieuws naar buiten komt dat de markt drastisch verandert, kun je echter wel handelen naar de tendens.
Maar zelfs als je bepaalde ontwikkelingen ziet of voelt aankomen, is het verslaan van de index geen sinecure. Los van dat niemand beurskoersen met 100% zekerheid kan voorspellen, moet je met je beleggingsbeslissingen twee keer goed zitten. En niet alleen moeten zowel je aankoop- als je verkoopbeslissingen spot-on zijn, het rendement begint ook nog eens daar waar de kosten eindigen. Er is dus pas sprake van winst als ook de transactiekosten terugverdiend zijn.
Voorspellen van beurskoersen
Kun je beurskoersen voorspellen met technische analyse? Soms wel, soms niet. Tegenstanders van technische analyse concluderen daaruit dat je de toekomst niet van een grafiek kunt aflezen. Echter, technische analyse fileert haarfijn de trend van het moment. Juist daardoor kan het een probaat hulpmiddel zijn om het geschikte instap- en uitstapmoment te bepalen.
Kun je dan de koers van aandelen met fundamentele analyse voorspellen? Helaas niet. Het doorspitten van bedrijfscijfers helpt fundamentele analisten bij de waardebepaling van aandelen. Echter, de intrinsieke waarde van het aandeel kun je koppelen aan de koers. Dit kan via de verdiscontering van de toekomstige kasstromen of de toekomstige stroom aan dividendbetalingen.
Bij de bepaling van de kasstromen zijn omzet, winstmarge en belastingdruk belangrijke variabelen. Zij worden verdisconteert met de gewogen kostenvoet van het eigen en vreemd vermogen. Bij de toekomstige dividendbetalingen worden alle tussentijdse dividenden en de in de toekomst verwachte verkoopprijs naar het heden contant gemaakt. Als disconteringsvoet hanteert men meestal de risicovrije rente met een risico-opslag.
Wanneer je de koers koppelt aan de intrinsieke waarde, krijgt je verhoudingsgetallen. Met ratio’s als koers-boekwaarde, koers-cashflow en de koers-winstverhouding kun je niet alleen het koersdoel berekenen, je kunt er ook aan aflezen of een aandeel goedkoop is of niet. De verhoudingsgetallen lenen zich voor een vergelijking met andere aandelen. Dit heeft als voordeel dat het beursklimaat als geheel aandacht krijgt.
Het koersdoel van aandelen kun je ook schatten aan de hand van evenwichtsmodellen, zoals CAPM. Het Capital Asset Pricing Model legt een verband tussen het verwachte rendement en het marktrisico. Maar in de praktijk zijn er meerdere risicobronnen. Het ‘bulkrisico’ van Shell bestaat onder andere uit de olieprijs, de dollarkoers en de economische groei.
Geen universele formule
Helaas bestaat er geen universele formule om aandelenkoersen te voorspellen. Daarom gebruiken analisten meerdere (waarderings)technieken naast elkaar. Echter, een aandeel blind verkopen als het zijn koersdoel bereikt heeft, is doorgaans geen goed idee. Je moet dan de zaak opnieuw bekijken. De meeste koersdoelen zijn gericht op de korte termijn, tot een maand of twaalf.
De meeste beleggers willen geen voorspellingen op de lange termijn. Voor hen telt enkel de korte termijn. Maar in tegenstelling tot de weersverwachting van meteorologen, gedragen aandelenmarkten zich op termijn redelijk betrouwbaar. Aandelenkoersen kunnen flink schommelen en zijn sterk afhankelijk van de waan de dag. Op termijn evenwel bepalen fundamentele factoren (winstgroei en dividend) de prijs van aandelen. Natuurlijk moet je de factor tijd dan wel zijn werk laten doen.