Column: hou de goudprijs in de gaten
Ik vind zo’n gemakzuchtige voorliefde voor grafieken echter getuigen van intellectuele armoede. Om die reden heb ik moeite met stoplossniveaus, waarbij je een belegging op een vooraf bepaald niveau van de hand doet. Wie zonder pardon afscheid neemt van beleggingen omdat de koers daalt, houdt immers geen rekening met de mogelijkheid dat de lagere koers juist een uitgelezen mogelijkheid biedt om bij te kopen. Want wat als de beurskoers van een bedrijf daalt terwijl de winst juist stijgt? Dan kan je een aandeel relatief goedkoop aanschaffen en daarmee een hoger toekomstig rendement behalen. Fundamentele analyse is dus onder alle omstandigheden belangrijk.
Soms lijkt het echter niet goed mogelijk om een belegging op fundamentele ratio’s te beoordelen. Neem goud. Winstcijfers zijn er niet, dus we kunnen niet uitrekenen hoeveel maal de winst een eenheid goud genereert. Evenmin kunnen we een inschatting maken van de toekomstige winst. Maar koersinformatie vanaf 1971 – het jaar waarin de prijs van goud vrij mocht gaan bewegen – vertelt ons wel dat de goudprijs sterk stijgt als de koers-winstverhouding van Amerikaanse aandelen fors daalt. En andersom: in perioden waarin de koers-winstverhouding van laag naar hoog ging, daalde de goudprijs. Met andere woorden: als de ene beleggingscategorie niet aantrekkelijk is, er automatisch een andere die dat wél is. Ook in dat opzicht kan je dus fundamentele analyse toepassen.
Timing
Maar wanneer moet je dan instappen? Om die vraag te beantwoorden, vertrouw ikzelf graag op technische analyse. Zo zijn Amerikaanse aandelen op dit moment zonder twijfel duur. Van alle maanden tussen januari 1881 en februari 2019 lag de waardering in maar liefst 96% lager dan nu. Anders gezegd: 96% van de tijd waren Amerikaanse aandelen goedkoper dan vandaag.
Op basis van fundamentele analyse kunnen we dus concluderen dat het tijd is om in goud te stappen. Technische analyse helpt ons het instapmoment te bepalen. De laatste zes jaar zijn er meerdere rally’s van de goudprijs gestrand in de zone $1350-1400. Dit is dus kennelijk een sterk weerstandsgebied, en ik denk daarom dat er veel winst te behalen valt als de goudprijs door de S1400 gaat. Slaagt goud hier echter niet in, dan moet de weerstandszone (nog meer) gerespecteerd worden en zal een van de grootste aandelenzeepbellen van de afgelopen 400 jaar nog verder opgeblazen worden.