Waarom vrouwen beter beleggen dan mannen
Warren Buffett, Joel Greenblatt, Peter Lynch, Geraldine Weiss, Martin Zweig et cetera; de selecte club van topbeleggers telt weinig vrouwen. Het is dus niet verwonderlijk dat de meeste mannen denken dat ze beter kunnen beleggen dan vrouwen. Nochtans wijst onderzoek uit dat vrouwen betere beleggers zijn. Tot die conclusie kwamen Brad Barber en Terrance Odean al in het illustere jaar 2000. De wetenschappers van de University of California stellen in Boys will be boys: Gender, overconfidence, and common stock equity dat het rendement van vrouwen gemiddeld een procentpunt hoger is dan dat van mannen.
Vrouwelijke aanpak
Een treffende illustratie van het verschil in aanpak is de manier waarop zelfbouwpakketten in elkaar worden gezet of de ingebruikname van elektronische apparaten. Vrouwen zijn in de regel minder eigenwijs dan mannen. Zij lezen de gebruiksaanwijzing, terwijl mannen de handleiding negeren. Juist omdat ze de instructies naast zich neerleggen, zijn mannen achteraf verwonderd dat er een schroef te weinig in het pakket zit of dat bepaalde functietoetsen niet werken.
Datzelfde verschil sorteert een effect op de manier waarop mannen en vrouwen beleggen. Omdat vrouwen minder eigenwijs zijn dan mannen, geven ze niet alleen sneller toe dat ze fout zitten, maar zijn ze ook voorzichtiger. Een gevolg daarvan is dat vrouwen meer tijd spenderen aan research en minder actief beleggen. Uit het veldwerk van Barder en Odean komt naar voren dat bij mannen de omloopsnelheid 45% hoger is. Door hun handelsgedrag verlagen mannen de nettowinst met een procentpunt per jaar, alleenstaande mannen met 1,4 procentpunt.
Verder kijken
Daarnaast blijkt dat vrouwen verder kijken dan de cijfers alleen wanneer ze aandelen kopen. Ze kiezen voor bedrijven waar ze zich persoonlijk en ethisch goed bij voelen. Over het algemeen hebben bedrijven met goede producten en een goede ethiek betere langetermijnvooruitzichten. Bij mannen staat winstmaximalisatie voorop, terwijl vrouwen de kans op verlies willen minimaliseren. Ze zijn ook eerder geneigd om verlies te nemen als hun aandelen tegen de verwachting in dalen. Mannen daarentegen houden hun posities langer aan, vaak tegen beter weten in. In de ijdele hoop dat het met de aandelen ooit weer goed komt.
Dat mannen actiever beleggen komt volgens de onderzoekers omdat ze lijden aan zelfoverschatting. Ze zijn overmoedig en ervan overtuigd dat ze de markt kunnen verslaan. Vrouwen houden zich meer gedeisd. Ze gaan niet voor de snelle winst, zijn meer gericht op de lange termijn en voorzichtiger. Holly Mackay van de Britse financiële website BoringMoney.co.uk onderzocht waarom zo weinig vrouwen beleggen. De meesten zien het als gokken. Ze zetten hun geld liever op een bankrekening, al krijgen ze er maar een paar cent voor terug.
Meer vrouwen
De voorbije jaren is het aantal vrouwelijke beleggers echter flink toegenomen. Dat komt door de hogere participatie op de arbeidsmarkt, de stijgende salarissen en het feit dat vrouwen steeds vaker in beeld komen als erfgenaam. Ze beleggen weinig in derivaten zoals opties en termijncontracten en laten hun oog eerder vallen op traditionele beleggingen zoals aandelen en obligaties. Ook interessant om te weten is dat vrouwen drie keer zo vaak kiezen voor goudgerande schuldpapieren als mannen.
Onder vrouwelijke beleggers is vooral het aandeel Unilever populair, mannen laten hun oog eerder vallen op KPN. Daarnaast zij bij vrouwen bedrijven als Ahold en RELX geliefd, terwijl mannen eerder vallen voor namen als Altice en ASML.
Als vrouwen de spelregels van beleggen beter begrijpen dan mannen, hoe komt het dan dat er zo weinig vrouwelijke topbeleggers zijn? Het is treurig gesteld met de diversiteit in de financiële industrie. Dat geldt net zo goed voor de bedrijfswereld. Nochtans doen bedrijven met vrouwen in leidinggevende posities het niet alleen op de beurs (jaarlijkse extra return van zo’n 2%-punt) beter dan gemiddeld. Als bedrijven meer vrouwelijke toplui hadden, dan was de financiële crisis anders verlopen, maar dat is een ander verhaal.