Drie redenen om Britse aandelen juist te omarmen
Momenteel is de voormalig minister van Buitenlandse Zaken en oud-burgemeester van Londen Boris Johnson favoriet bij de bookmakers. Johnson staat te boek als een harde brexiteer die niet lijkt terug te deinzen om het VK zonder enige deal uit de Europese Unie te laten vertrekken. Dit terwijl het Britse parlement voorstander is om deze optie uit te sluiten. Johnson kan een harde brexit realiseren door niet te voldoen aan de eisen die de EU heeft gesteld aan het VK. De kans is groot dat de EU er in dat geval mee instemt om de relatie in oktober te beëindigen.
Schroders verwacht dat bij een harde Brexit de Britse economie zal vertragen om dan aan het einde van 2019 in een recessie te belanden. Dit zal effect hebben op Britse aandelen, die sinds het EU-referendum al zijn achtergebleven bij wereldwijde aandelen.
Desondanks ziet Schroders drie redenen om de weinig gewilde Britse aandelen juist te omarmen.
Ongeliefd
Allereerst wijzen de analisten op een onderzoek van Merrill Lynch, waaruit naar voren komt dat fondsbeheerders al drie jaar onderwogen zijn in Britse aandelen. Opvallend is dat buitenlandse bedrijven Britse aandelen aantrekkelijk vinden door hun lage waarderingen en het zwakke Britse pond. Zo nam Coca-Cola de Britse koffieketen Costa Coffee over en lijfde Boston Scientific de Britse farmaceut BTG in.
Ondergewaardeerd
Ten tweede stelt Schroders dat zowel de price-to-book-value, de koers-winstverhouding als de price-to-dividend ratio erop wijzen dat Britse aandelen 30% ondergewaardeerd zijn ten opzichte van mondiale sectorgenoten. Dit is dicht bij het laagste niveau van de afgelopen dertig jaar. Daarbovenop geven aandeleninkoopprogramma’s van Britse bedrijven volgens Schroders aan dat zij hun eigen aandelen ook ondergewaardeerd vinden.
Aantrekkelijke rendementen
Als derde reden draagt Schroders het huidige gemiddelde dividendrendement voor de Britse aandelenmarkt van 4,5% aan. Over de afgelopen dertig jaar lag het gemiddelde dividendrendement op 3,5%. Om weer te dalen naar dit langetermijn gemiddelde is een sterke koersstijging nodig of heel slecht nieuws zoals de financiële crisis in 2008. Schroders denkt dat als er een recessie komt, deze beperkt blijft tot het VK en niet verder zal uitbreiden. Dit hoeft voor Britse aandelen geen probleem te zijn, omdat een meerderheid van de bedrijven het grootste deel van hun inkomsten in het buitenland realiseert.