Special dividend: herbeleggen op gunstig moment
Precies een maand geleden wees ik op deze plek op de hoge waardering voor veel Dividendportefeuille-aandelen en op het dividendrendement dat door de hard opgelopen koersen in 2019 het laagste niveau ooit had bereikt. Op dat moment stond voor de dividendportefeuille nog een winst van 18,7% dit jaar op het bord jaar en piekte het totaalrendement op ruim 221%, met een recordwaarde van €321.636.
De waarschuwing bleek niet zonder reden. Uiteraard kan ik de markt niet voorspellen, maar als de waarderingen en beurskoersen te hard oplopen, zeker ten opzichte van het dividend, dan is een correctie uiteindelijk een kwestie van tijd.
Vooralsnog houd ik vast aan de kaspositie van ruim 10%, die ik later uiteraard wel zal inzetten als ik de aandelen die ik in het vizier heb kan aanschaffen tegen een acceptabele prijs. Zover is het momenteel nog niet en zeker op korte termijn blijft het nagels bijten. Met name de ruim vertegenwoordigde, meer cyclische aandelen uit de sectoren industrie en chemie kregen er genadeloos van langs.
Grote daler A.O. Smith
Grootste daler A.O. Smith (ruim -25% ten opzichte van eind april) kwam extra onder vuur te liggen door een aantal shortsellers die met negatieve rapporten de beurskoers van de sterk in China aanwezige boilerproducent naar een nieuw dieptepunt drukken.
Duidelijk is dat A.O. Smith momenteel een van de grootste slachtoffers is van de handelsoorlog met China. De Dividend Aristocrat moet zijn Amerikaanse producten in een afzwakkende economie aan de man brengen. Eind januari waarschuwde het bedrijf al voor een 7-10% lagere omzet in China in dollars voor 2019.
Bij een koers van $40,50 is A.O. Smith weer terug op het niveau van oktober vorig jaar. Overigens blijven analisten vooralsnog louter positief met vijf keer kopen, vijf keer houden en geen enkel verkoopadvies.
Ik houd ook vertrouwen in het aandeel, dat inmiddels een dividendrendement heeft van 2,2%. In 2018 verhoogde A.O. Smith het dividend zelfs twee keer en de gemiddelde dividendgroei over de laatste vijf jaar is een indrukwekkende 30%. Daar kan geen enkel ander Dividendportefeuille-aandeel aan tippen.
Last but not least: de weging van A.O. Smith binnen de portefeuille is met 1,1% minimaal. Gezien de recente ontwikkelingen is het raadzaam daar niet van af te wijken, want er speelt momenteel veel bij het bedrijf.
Herbeleggen op gunstig moment
De jongste koersdalingen zijn vervelend, maar gelukkig is er altijd nog het dividend. Groot voordeel voor de Dividendportefeuille is dat juist het tweede kwartaal extreem belangrijk is. Dan noteren nagenoeg alle Europese aandelen, vaak de enige keer per jaar, ex-dividend.
Al die dividenden zitten nu bij de kaspositie inbegrepen en zullen tegen de slotkoersen van eind juni worden herbelegd in de desbetreffende aandelen. Op deze manier wordt automatisch geprofiteerd van de fors lagere koersen voor aandelen als Arkema, Bayer en Henkel.
In het tweede kwartaal gaan 12 van de 13 Europese aandelen dividend. Dat betekent dat ik op 28 juni voor in totaal €1493 kan herbeleggen in de bestaande Europese aandelenposities, tegen veelal gunstige koersen.
Voor de Amerikaanse aandelen is het uiteraard ‘business as usual’, met elk kwartaal een dividend. Juist nu is herbeleggen zeer gunstig voor aandelen als 3M, A.O. Smith, HB Fuller, Intel en Parker Hannifin, die de hardste klappen kregen de afgelopen weken. In de VS zal zo’n $450 worden herbelegd.