Reckitt-Benckiser blijft achter bij sectorgenoten
Het Britse Reckitt-Benckiser (RB), bekend van merken als Dettol, Cillit Bang, Strepsils en Durex, kende een vliegende start sinds ik het aandeel in november 2011 – enkele maanden na de start – kocht voor de Dividendportefeuille tegen een koers van 3180 pence. Begin 2018 kocht ik bij op 5856 pence na een scherpe koerdaling. Sindsdien herstelde het aandeel, maar blijft het koersverloop wel wisselvallig, mede door een aantal incidenten de afgelopen jaren, waaronder een fraudezaak bij voormalig dochter Indivior, een cyberaanval, een boycot in Zuid-Korea en grote problemen bij voetverzorgingsmerk Scholl, waar een nieuwe productlancering totaal flopte en daarmee de omzet van de grootste Health-divisie drukten.
Organische groei
Net als sectorgenoten heeft Reckitt-Benckiser moeite om organisch te groeien en hogere prijzen door te rekenen aan de consument. Analisten wijzen op de afzwakkende omzetgroei in combinatie met de nog altijd zeer hoge marges van RB, die het bedrijf in een lastige positie brengt met een groeiende concurrentie van goedkopere huismerken. De vorige week nieuw benoemde topman Laxman Narashimhan, momenteel nog chief commercial officer bij het eveneens in de Dividendportefeuille opgenomen Pepsico, is de eerste outsider in de geschiedenis van RB, dat de komende jaren enkele belangrijke beslissingen zal moeten nemen (zie ook kader).
Reckitt-Benckiser blijft koopwaardig
Het nastreven van omzetgroei zal ten koste gaan van de operationele marge, die op zo’n 26% ligt (Unilever en Nestlé komen niet verder dan 17-18%). Qua waardering blijft RB echter achter met een geschatte k/w van 19. In het eerste kwartaal boekte RB een organische groei van 1%, vooral dankzij de opvallend goed presterende Hygiene Home-divisie (+3%) en sterke verkopen van babyvoeding (+5%). Voor heel 2019 rekent het bedrijf op een groei van 3-4%. Wisselkoersen zijn bij RB bepalend, met ruim 90% van de omzet afkomstig van buiten het VK. Bij een koers van 6583 pence is het dividendrendement 2,6%. Op lange termijn blijven de vooruitzichten voor het geografisch sterk gespreide RB prima. Het advies is houden en herbeleggen. (Bij)kopen kan het beste bij forse koersdips, precies zoals ik vorig jaar deed voor de Dividendportefeuille.
WEL OF NIET OPSPLITSEN