Winstgevendheid DPA omhoog
DPA leidt een vrijwel onzichtbaar bestaan aan de lokale markt van Euronext Amsterdam. Koersmatig gaat het ook niet al te best. En toch is het bedrijf goed bezig de winstgevendheid naar een hoger plan te tillen. De omzet over het eerste kwartaal daalde met 8% tot €36,7 mln. Deze terugval komt doordat verschillende bedrijfsonderdelen werden verkocht, verzelfstandigd of beëindigd. Autonoom steeg de omzet met iets meer dan 2%. De vergelijkingsbasis was bijzonder sterk, want het jaar ervoor bedroeg de autonome groei liefst 21% over het eerste kwartaal en 13% over geheel 2018.
Marge stijgt
De brutowinst, brutomarge en ebitda bleven ongeveer stabiel. Dat lijkt op zich wat teleurstellend omdat over 2018 het ebitda nog met 59,3% toenam. De omzet ligt nu echter ook lager. Hierdoor kon het ebitda als percentage van de omzet een mooie sprong maken, van 8,3% naar 9,0%. Gecorrigeerd voor het feit dat het eerste kwartaal één werkdag minder telde, bedroeg de ebitda-marge zelfs circa 10,4%. Dat ligt boven de doelstelling van 8-10%. De nettowinst kwam met €1,9 mln een ton hoger uit dan vorig jaar. Ook dat lijkt wat mager, maar onderliggend zit de winstgevendheid van DPA toch behoorlijk in de lift. De stroomlijning van de organisatie werpt derhalve vruchten af.
Toch zijn er ook wat zorgen. Zo is er sprake van schaarste aan goede kandidaten en kampt DPA met een hoger dan normaal personeelsverloop. De professionals die DPA detacheert zijn zeer gewild bij opdrachtgevers die hen een vast contract aanbieden. In het eerste kwartaal resulteerde dit in een daling van het aantal professionals in loondienst van 1314 begin dit jaar tot 1255 per 31 maart 2019. Het aantal freelancers nam wel toe van 127 tot 159. In het algemeen zien we de groei van de markt voor flexibele arbeid teruglopen. DPA geeft geen prognose voor wat de rest van het jaar zal brengen. Ik blijf bij het koopadvies, puur vanwege de lage k/w van circa 8 en het aantrekkelijk dividendrendement van circa 6%.